Preminuo čuveni Oskarovac iz "Little Miss Sunshine": Prestižnu nagradu dobio za samo 14 minuta glume

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Naš otac je bio jedinstvena, talentovana sila prirode, i kao umetnik i kao čovek. Voljeni muž, otac, deda i pradeda, bio je obožavan i veoma će nam nedostajati - saopštila je porodica

Foto: AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Alan Arkin, glumac koji je osvojio prestižne nagrade Oskar i Toni, preminuo je u 90. godini.

Smrt čuvenog glumca potrvrdili su njegovi sinovi Adam, Metju i Entoni, koji su zajedno dali izjavu u ime porodice.

- Naš otac je bio jedinstvena, talentovana sila prirode, i kao umetnik i kao čovek. Voljeni muž, otac, deda i pradeda, bio je obožavan i veoma će nam nedostajati - naveli su.

Podsetimo, Arkin je glumio u "The Kominsky Method" za Netfliks zajedno sa Majklom Daglasom, zaradivši tako nominacije za Emi 2019. i 2020. i nominacije za Zlatni globus i Udruženje filmskih glumaca 2020. i 2021.

U "Little Miss Sunshine" (2006), Arkin je igrao Edvina Huvera, dedu disfunkcionalne porodice. Njegova uloga, koja je trajala samo 14 minuta, donela mu je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Arkin je maestralnu  ulogu imao u političkoj drami "Argo", u režiji Bena Afleka 2012. To mu je donelo četvrtu nominaciju za Oskara.

Glumio je iskusnog producenta Lestera Sigela, čiji je oštar smisao za humor i zajedljivo izvođenje reči osvojilo publiku. Njegov sin Adam Arkin (66) je takođe poznati glumac i reditelj koji je glumio u TV hitovima, uključujući "Čikago Hope", "8 jednostavnih pravila" i "Sinovi anarhije".

Alan Arkin je rođen u Bruklinu, Njujork, 26. marta 1934. godine. Njegova porodica se preselila u Los Anđeles tokom njegovog detinjstva.

- Zato sada ne živim tamo - rekao je Arkin za "People" 1979. iz svog doma u Njujorku. Nakon što je završio srednju školu, Arkin je pohađao nekoliko različitih koledža i napustio najmanje tri, uključujući Benington koledž u Vermontu, koji ga navodi kao alumnusa klase 1955.

. Možda su me izbacili - ispričao je Arkin za isti magazin o svom iskustvu na koledžu u priči iz 1979.

Kada je reč o njegovoj drugoj ženi, glumici Barbari Dana, imao je kratak komentar:

- Ne sećam se.

(Telegraf.rs)