Skandal na dodeli "francuskih Oskara": Glumica protestovala naga i krvava zbog epidemioloških mera

Francuska glumica se na sceni pojavila obučena u magareće krzno umazano krvlju, pre nego što se skinula potpuno naga pred publikom

Korin Masiero; Foto: Profimedia/JEAN-CLAUDE LOTHER/AFP

Francuska glumica Korin Masiero (57) skinula je odeću i na sceni ostala potpo naga, za vreme svečane dodele nagrada Cesar u Parizu, u znak protesta protiv višemesečnog zatvaranja pozorišta i bioskopa tokom pandemije korona virusa.

Naime, glumica je na grudima imala napisanu rečenicu "Nema kulture, nema budućnosti", a na leđima "Vratite nam umetnost, Žane", u poruci premijeru Žanu Kasteksu.

Korin je izašla na pozornicu kako bi dodelila nagradu za najbolji kostim, odevena u magareće krzno umazano krvlju pre nego što se skinula potpuno naga pred publikom.

Svečana dodela Cesara je francuski odgovor na dodelu Oskara, a u "normalno" vreme je najvažnija noć u francuskom filmskom kalendaru, ali ovog puta nije bilo bliceva na crvenom tepihu, niti glumaca nominovanih za nagrade.

Svečanost se održala u pozorištu, a među glumcima, muzičarima i umetnicima raste bes i nezadovoljstvo zbog toga što vlada nije odredila datum otvaranja muzeja, galerija i koncertnih dvorana.

Marina Fois, jedna od najpoznatijih francuskih komičarki, u strastvenom govoru kojim je otvorila svečanost komentarisala je vladinu odluku da zbog pandemije korona virusa pozorišta i bioskopi mesecima budu zatvoreni.

- Zatvorili su naše mlade, zatvorili su naše bioskope i pozorišta i zabranili koncerte kako bi mogli da otvaraju crkve, jer mi smo sekularna zemlja, kako bi stari ljudi mogli da idu u crkvu - rekla je.

Protesti se održavaju širom Pariza kao i ispred pozorišta "Odeon" i zahteva se ponovo otvaranje kulturnih objekata.

Video: On je zarad performansa spreman na sve, pa čak i da ga živog spale

(Telegraf.rs)