Anđelina Džoli poklonila 2100 ulaznica za premijeru svog filma u Sarajevu

Ulaznice su poklonjene mladima, studentima, organizacijama žrtava, predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima za ljudska prava

Američka glumica i rediteljka filma “U zemlji krvi i meda” Anđelina Džoli poklonila je 2.100 ulaznica publici u Bosni i Hercegovini za sutrašnju premijeru njenog filma u Olimpijskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu, saopštio je Demokratski omladinski pokret.

Očekuje se da će Džolijeva s celom porodicom sutra stići u Sarajevo.

Besplatne ulaznice za sarajevsku premijeru njenog filma distribuirane su u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, sa kojim je Džolijeva prethodno sarađivala na organizovanju specijalne zatvorene projekcije za udruženja žrtava, održane 9. decembra 2011. godine.

- Anđelina je donirala ulaznice kako bi omogućila mladima, studentima, organizacijama žrtava, predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima za ljudska prava da prisustvuju premijeri - rekla je izvržna direktorika Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić, preneli su sarajevski mediji.

Prema pisanju sarajevskog “Dnevnog avaza”, treći dan 62. filmskog festivala u Berlinu je proteka u znaku premijere filma Džolijeve, a nakon projekcije prvi put u istoriji ovog festivala otvorena je diskusija između filmskih autora i publike.

Kako se navodi, ovu čast je sa Džolijevom podelila Jasmila Žbanić koja je šest godina ranije u Berlinu osvojila Zlatnog medveda za film “Grbavica”.

Prethodno je održana konferencija za novinare, a jedna novinarska iz Srbije, piše list, pokušala je da isprovocira Džolijevu pitanjem odnosi li se podatak o 50.000 silovanih žena u BiH "samo na muslimanke ili na sve žene u BiH".

- To je podatak iz UN-a i odnosi se na sve žene. Taj broj se često zloupotrebljava u političke svrhe, ali ja znam da je previše čak i jedna silovana žena - objasnila je Džolijeva.

Džolijeva je rekla da ovim filmom nije želela da optuži nekoga, osim, možda, međunarodnu zajednicu, istakavši da je pokušala da napravi umetničko delo, a ne dokumentarni film.

- To je bilo teško, jer ovde je postojalo više strana u ratu, a samim tim i više različitih priča. Ja sam izabrala jednu - rekla je ona, prenosi “Avaz”.

Tanjug