AKCIJA TELEGRAFA! Sergej: Beograd mora da obeleži mesto gde je Ejmi zapevala poslednji put!

Uskoro počinje prikupljanje potpisa za peticiju, koja će biti predata gradskim vlastima. Akciju podržali najeminentniji srpski muzičari, kritičari, glumci, podržite je i vi

Jedna od najboljih pevačica u istoriji popularne muzikenikad prežaljena Ejmi Vajnhaus, uskoro bi mogla da dobije spomen-obeležje u Beogradu, na Kalemegdanu, mestu gde je 18. juna prošle godine održala svoj poslednji koncert.

Uz podršku eminentnih srpskih muzičara i muzičkih udruženja, Telegraf je pokrenuo inicijativu da se na primeren način obeleži mesto poslednjeg nastupa britanske dive. Potpisivanje peticije počinje uskoro, a zatim će zahtev biti predat gradskim vlastima, koje bi trebale da daju zeleno svetlo za inicijativu koja bi Beograd stavila na svetsku mapu pop-rok kulture.

Legendarni rok novinar i publicista Peca Popović podržava akciju Telegrafa i smatra da u slučaju postavljanja spomen obeležja Ejmi Vajnhaus treba voditi računa i o najsitnijim detaljima.

- Svi se sećamo da to faktički nije bio pravi koncert... Zbog toga mora prvo da se tačno odredi šta se obeležava, setite se samo nezadovoljstva ljudi posle njenog nastupa. Morate biti oprezni u biranju odgovarajuće formulacije. Trebalo bi da se obeleži mesto gde je Ejmi poslednji put izašla na binu. Takođe, ne znam kakvi su gradski propisi, koliko vremena nakon nečije smrti treba da prođe da bi se postavila spomen-ploča - kaže Popović i dodaje:

- Imajte u vidu i da u Srbiji živi mnogo konzervativnog sveta, koji je protiv svega, i vaša inicijativa će sigurno naići na veliki otpor. Inače, smatram da treba obeležiti i mnoge druge događaje - na košarkaškim terenima na Kalemegdanu može da se postavi ploča povodom 60 godina od prve igranke u Beogradu, da se neguje uspomena na "Siluete"...

Pogledajte snimak sa koncerta Ejmi Vajnhaus na Kalemegdanu:

Glumac Sergej Trifunović podržava našu inicijativu, ali napominje da treba voditi računa o tome kako će izgledati idejno rešenje.

- Mora da bude razumno, skromno, urađeno sa mnogo dostojanstva, a ne da bude nešto nakaradno poput Palminog muzeja voštanih figura u Jagodini. Ne znam koje bi rešenje bilo najbolje, možda da se ide na varijantu da to ne bude samo spomenik Ejmi, već svim tragično nastradalim muzičarima. Voleo bih da vaša akcija dobije više umetnički, a manje "grobarski" prizvuk. Verovatno bi najbolje bilo da se raspiše konkurs za mlade umetnike, koji bi predlagali svoja idejna rešenja. Na taj način bi se došlo do originalnog izgleda tog spomenika... Nešto poput "Fontane 27", posvećene muzičarima poput Hendriksa, Dženis Džoplin, Brajana Džonsa, Kurta Kobejna i sada Ejmi, koji su umrli u 27. godini - predložio je Sergej.

(Aleksandar Novaković / video: Iva Tanacković)