Da li si i ti Divna?

Pevačica anđeoskog glasa Divna Ljubojević i njen vokalni ansambl "Melodi" proslaviće 25 godina rada koncertima 21. aprila (20:00) u Sava centru u Beogradu i 23. aprila u Novosadskoj sinagogi

Koncert u Beogradu će biti održan pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za kulturu, u okviru manifestacije "Dani Beograda".

Sa grupom prijatelja Divna je 1991. godine u Beogradu osnovala hor i studio za duhovnu muziku "Melodi". Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne samostalne koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu.

Divna danas u svetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine, i vrhunskog interpretatora.

Divna i "Melodi" jubilej obeležavaju i nedavno objavljenim CD-om "Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka" (PGP RTS), koji predstavlja presek onoga što je Divna snimala u proteklih četvrt veka. U pitalju su 23 najlepših dela srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. „Antologija“ je njeno prvo izdanje za PGP RTS.

- Slavimo 25 godina poštovalja vere. Pojati - to je najduhovnija i najreligioznija stvar koja se može dogoditi. To što Divna radi prepoznaje se od Atlantika do Crnog mora, od Egeja do Baltika - ocenjuje ugledni publicista Petar Peca Popović.

- Radni naziv koncerta je 'Beograd u susret Vaskrsu'. Od ove godine to postaje tradicija!

- Na repertoaru će biti 21. aprila biti vizantijska, srpska i, ruska, grčka, bugarska duhovna muzika. Na pozornici će sa mnom, kao i uvek, biti 'Melodi', a u nekom trenutku i dragi gosti. Gosti su sa nama uvek o jubilejima i velikim koncertima - najavljuje Divna.

Publiku u Sava centru 21. aprila, kaže Divna, očekuje "divan, vizuelno obogaćen i muzičkim 'iskocima' osvežen koncert!

- Pevati duhovnu muziku u sali kao što je Sava centar je uvek izazov, pre svega zvučni. Priroda duhovne muzike zahteva akustiku nalik crkvenoj, dakle dočarati pravi zvuk je zadatak! Od pevača da traži majstorstvo, a od tehnike da vrhunski prezentuje to majstorstvo. Koncert u Sava centru je i svojevrsni događaj, ne samo muzika, tako da je i to izazov. Dodati nešto, a ne poremetiti i oduzeti tim dodatkom suštinu! Sve je ovo dobra strana pevanja u Sava centru - objašnjava Divna.

Ulaznice koštaju 1.200, 1.500, 1.800 i 2.100 na blagajni Sava centra i preko mreže Eventima.

- Radujem se veoma koncertu u Sinagogi. Puno puta sam, još od studentskih dana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa maestrom Jagustom, pevala u ovom nadahljujućem, vibrantnom prostoru. Koncert će, kako i dolikuje, biti istog repertoara kao u Sava centru, no, verovatno zahvaljujući prirodi prostora, drugačijeg izvođačkog naboja! - poručuje Divna.

Ulaznica za koncert u novosadsoj Sinagogi košta 800 dinara preko mreže www.gigstix.com. Na dan koncerta ulaznica će koštati 1.000 dinara.

(Telegraf.rs)