Tompson utajio 270.000 evra poreza!

Hrvatski pevač Poreskoj upravi probao da objasni da novac nije zaradio nastupima, već da ga je pozajmio od prijatelja iz Ekvadora

Poreklo imovine i prihoda Marka Perkovića Tompsona, kako doznaje "Jutarnji list", završiće pod istragom hrvatskog USKOK-a jer poznati pevač nije uspeo da dokaže Poreskoj upravi kako je u protekle tri godine nastao toliko veliki nesrazmer između njegovih primanja i imovine koju poseduje.

Kako Jutarnji saznaje, Tompson će ipak morati da plati 2.000.000 kuna, tačnije oko 270.000 evra. Poreskoj upravi je najsumnjiviji deo pevačeve imovine za koju on nije platio porez državi, kao i pola miliona evra koje je Tompson primio iz fonda HDZ-a kako bi nastupao u izbornoj kampanji 2007. godine.

Tompsonov advokat, Marko Gracin, dva puta je išao u Poresku upravu kako bi dokazao poreklo njegove imovine: jednom je tvrdio da je njegov klijent pozajmio novac od prijatelja iz Ekvadora, a drugi put je podneo i ortački ugovor sa građevincem, koji tvrdi da je pevač deo imovine stekao zahvaljujući i tom poslu.

Međutim, Poreska uprava je ustanovila da to nisu valjani razlozi i da ne postoji potvrda koja dokazuje da je novac na Tompsonov račun stigao iz inostranstva.

Takođe su utvrdili da nije prijavljen nijedan veći unos novca, pa mu zbog toga može biti uručeno rešenje o plaćanju dodatnog poreza. Ovo nije prvi put da se istražuje imovina poznatog pevača, jer je, kako piše "Jutarnji", još prošle godine Poreska uprava zahtevala razgovor sa Tompsonom i njegovim advokatom, na šta se nijedan nije odazvao.

- Oglasićemo se službeno o slučaju, a sve što se o tome piše, nije istina - rekao je advokat Gracin. Tompsonov menadžer, Zdravko Barišić, takođe je odbacio medijske napise o imovini pevača iz Čavoglava.

- Sve su to gluposti! Marko Perković Tompson čist je pred Bogom, ljudima i zakonom, a medijska podmetanja mu ne pada na pamet da komentariše - kaže Barišić.

Najpoznatije estradne ličnosti u Hrvatskoj našle su se na meti akcije Poreske uprave koja se bavi građanima čija je imovina u velikom nesrazmeru sa njihovim prijavljenim prihodima.

Pored Tompsona na udaru su i Neno Belan, Zlatan Stipišić Džiboni, Jelena Rozga, Maja Šuput, ali i Fani Horvat, partnerka splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

(A. V. / Jutarnji list)