"Euro-Neuro" i Rambo Amadeus: Otkači sa mnom do normalnosti (VIDEO)

U okviru manifestacije "Nedelja svesti o mozgu" Društvo za neuronauke Srbije i Rambo Amadeus održali jedinstveno muzičko-edukativno predavanje

Članovi Društva za neuronauke Srbije uz pomoć Ramba Amadeusa i "Broken swing" seksteta, u prepunoj sali beogradskog Doma Omladine, na jedinstven način su objašnjavali publici o psihičkim poremećajima koje prate modernog čoveka.

U okviru manifestacije "Nedelja svesti o mozgu", ovaj događaj nazvan po pesmi Ramba Amadeusa "Euro-Neuro" sastojao se od dvominutnih predavanja uz pratnju odgovarajuće pesme.

Šest prezentera Ana Parabucki, Uroš Živković, Mirko Ðorđević, Nataša Lončarević i Dušica Briševac na čelu sa Ivanom Bjelobabom, izabrali su 12 Rambovih pesama koje tematski odgovaraju predstavljenim problemima iz neuronauke. Tako je publika mogla sa sazna nešto o stresu sa kojim se suočava savremeni čovek, dok sluša pesmu "Urbano, samo urbano" ili da čuje kakvi neurološki procesi dovode do agresivnosti uz "Šakom u glavu".

Bio je to jedan, kako Rambo kaže, "Edutejment" - spoj edukacije i zabave, pa je tako u jednoj pesmi pozvao publiku da sa njim "otkače do normalnosti".

- Rambo je kvalitetan muzičar, a njegove pesme jesu i šala i zezanje, ali su one sa druge strane ozbiljna stvar, govore o nekim neurobiološkim temama koje mi obrađujemo. Na kraju krajeva, on je jedna veoma obrazovana, načitana osoba koja ceni nauku - kaže doktorant i jedan od prezentera Ana Parabucki.

Za kraj, Rambo je otpevao i "Euro Neuro" pesmu kojom će predstavljati Crnu Goru na Evroviziji.

''Nedelja svesti o mozgu'' globalna je manifestacija koja se u Srbiji održava sedmi put u periodu od 12. do 18. marta, pod pokroviteljstvom evropske fondacije "Dana" i uz podršku evropske federacije društava za neuronauke FENS.

(J. G.)