Rokenrol se voli, za Gitarijadu se živi! (FOTO)

Manifestacija u Zaječaru je iznedrila sijaset vrhunskih bendova, koji su tek nakon nastupa na njoj stekli afirmaciju i postali zvučna imena domaće rok scene, kao što su: "Galija", "Karizma", "Bjesovi", "Cirusi" i drugi

Najveća i najstarija rok manifestacija na Balkanu, zaječarska "Gitarijada", od 31. jula do 3. avgusta biće 48. put epicentar rokenrola u ovom delu Evrope, a ova manifestacija je prošla kroz mnogo uspona i padova.

"Gitarijada" ima tradiciju i bogatsvo za respekt, i nema tog rokera koji nije čuo za nju. Sa korenima u sedamdesetim, iznikla iz entuzijazma i vizije tadašnjeg trija "Zlatni prsti", iznedrila je sijaset vrhunskih bendova, koji su tek nakon nastupa na njoj stekli afirmaciju i postali zvučna imena domaće rok scene, kao što su: "Galija", "Karizma", "Bjesovi", "Cirusi"…

Imala je "Gitarijada" i svojih crnih dana, kada je gotovo bila pred gašenjem. Kulminacija propadanja desila se 2007, kada je, hirom tadašnjih gradskih vlasti izmeštena sa Kraljevice na Popovu plažu. Rok kamp, čija je namena da ugosti rokere hodočasnike koji na ovaj rok spetakl dolaze sa svih strana, te godine je bio smešten – na smetlištu! Ovakav gest tadašnjih organizatora izazvao je buru nezadovoljstva kod pristiglih gostiju, te su oni listom napustili kamp. Te 2007. godine zabeležena je najniža poseta na "Gitarijadi" ikada – polufinalno veče je pratilo jedva 500 ljudi, od kojih su većina bili u obezbeđenju iste. Gostiju gotovo da nije ni bilo, iako su te večeri nastupali Ken Hensli i "Divlje jagode".

Od ovog debakla "Gitarijada" se sporo oporavljala. Tek promenom lokalnih vlasti u Zaječaru, prošle godine, takmičenje je ponovo zasijalo u punom sjaju. Saša Mirković na čelo" Gitarijade" dovodi vrlo sposobne menadžere i organizatore. I rezultat je odmah bio vidljiv. Finalno veče 47. Gitarijade okupilo je 50.000 ljudi!

(Telegraf.rs/timocka.krajina.rs)