Veliki stručnjak napušta OpenAI uz upozorenje: "Svet nije spreman na ovo, niko nije..."

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock.com

Majls Brandejdž, dugogodišnji savetnik OpenAI-a za pripremu na dolazak opšte veštačke inteligencije (AGI), dao je ozbiljno upozorenje prilikom najave svog odlaska: ni jedna kompanija, uključujući OpenAI, nije spremna za AGI.

Ova izjava dolazi u trenutku kada AGI, tehnologija koja bi trebalo da bude na nivou ljudske inteligencije, postaje sve relevantnija tema u industriji veštačke inteligencije.

"Ni OpenAI, ni bilo koja druga laboratorija na prvoj liniji razvoja nisu spremni [za AGI], kao što ni svet nije spreman", napisao je Brandejdž. On je proveo šest godina radeći na inicijativama vezanim za bezbednost AI u OpenAI-u, ali sada ističe da kompanija mora ozbiljno razmotriti svoje prioritete. Prema njegovim rečima, to što ni OpenAI nije spreman za AGI ne znači da kompanija i svet neće biti spremni u budućnosti, ali trenutno nije slučaj.

Pritisak između misije i komercijalnih ambicija

Brandejdžov odlazak nije jedini — napustili su ga i drugi istaknuti članovi tima za bezbednost, poput Jana Lajkea i jednog od osnivača kompanije Ilje Suckevera. Ovaj niz odlazaka osvetljava rastuće tenzije unutar OpenAI-a između prvobitne misije kompanije i njenih komercijalnih ciljeva. Naime, kompanija je pod pritiskom da pređe iz neprofitnog statusa u korporaciju sa javnim dobrom, usled velikih investicija u vrednosti od 6,6 milijardi dolara.

Zabrinutost zbog ove tranzicije nije nova za Brandejdža, koji je još 2019. godine izrazio sumnje kada je OpenAI formirao svoju profitnu diviziju. Njegova odluka da napusti OpenAI delom je rezultat ograničenja slobode istraživanja i objavljivanja, koja su postala sve veća u poslednjih nekoliko godina.

Timski resursi u sukobu sa sigurnosnim prioritetima

Sukobi unutar kompanije, poput onih između timova posvećenih bezbednosti i onih fokusiranih na razvoj komercijalnih proizvoda, postaju sve izraženiji. Primera radi, tim Jana Lajkea nije imao dovoljno resursa za bezbednosna istraživanja, što je dovelo do raspada ovog tima.

Iako Brandejdž napušta OpenAI, kompanija mu je ponudila podršku za budući rad, uključujući finansijsku pomoć, API kredite i pristup modelima bez ikakvih uslova.

(Telegraf.rs)