Najskuplje "čišćenje" u istoriji: Ovaj grad plaća bogatstvo da kaže zbogom tehnologiji iz prošlog veka

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-kolaž: Pixabay

San Francisko konačno rešava problem sa zastarelom tehnologijom u svom železničkom sistemu Muni Metro, koji već decenijama zavisi od 5,25-inčnih flopi diskova. Ovaj format disketi, koji potiče iz 1980-ih, i dalje se koristi za pokretanje DOS softvera koji kontroliše centralne servere voznog sistema.

Uprkos tome što diskete nisu u širokoj upotrebi već godinama, Muni Metro ih je uporno koristio zbog kompleksnosti nadogradnje sistema.

S obzirom na rastuće probleme sa održavanjem i sve veću degradaciju podataka na disketama, San Francisko je odlučio da uloži 212 miliona dolara u zamenu ovog sistema. Plan je da se uvede nova tehnologija koja neće zavisiti od disketa, a projekat modernizacije će implementirati kompanija Hitachi Rail. Ova kompanija je poznata po uvođenju savremenih rešenja u železničkim sistemima širom sveta, uključujući i japanske brze vozove.

Projekat takođe uključuje zamenu zastarelih kablova, koji su trenutno sporiji čak i od starog AOL dial-up modema. Nova infrastruktura će koristiti Wi-Fi i mobilne mreže za praćenje vozova, čime će se značajno unaprediti efikasnost i sigurnost sistema.

(Telegraf.rs)