Kako slika postaje viralna na društvenim mrežama? Nova studija nudi iznenađujuće odgovore

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Vizuelni sadržaj igra ključnu ulogu u digitalnom marketingu, pri čemu više od polovine stručnjaka za marketing smatra da su slike presudne za uspeh na društvenim mrežama. Istraživanja pokazuju da čak 70% korisnika preferira slike u odnosu na tekstualne objave, što naglašava potrebu za strateškim odabirom vizuelnog sadržaja.

Nedavna studija pokazuje da složenost boja značajno utiče na privlačenje pažnje korisnika. Autori istraživanja, među kojima su i Kristijan Hjuz i Brejdi Hodžis, analizirali su "kompleksnost boja", koja predstavlja varijaciju boja između piksela u slici. Ovaj fenomen naš mozak procesira podsvesno, što znači da slike sa većom varijacijom boja zahtevaju više napora za dekodiranje.

Istraživanje je uključivalo četiri studije, koje su obuhvatale stvarne Facebook objave i eksperimentalne podatke sa biometrijskim praćenjem očiju. Rezultati su pokazali da slike sa većom složenošću boja privlače više pažnje, posebno kada se objavljuju kasnije tokom dana ili zauzimaju veći deo ekrana.

Međutim, studija je otkrila i nekoliko izuzetaka. Na primer, slike sa negativnim tekstualnim kontekstom bile su manje efikasne u privlačenju pažnje, čak i kada je boja bila složena. S druge strane, kombinacija kompleksnih slika i složenijeg jezika povećava angažovanost korisnika, sugerišući da takav pristup može doprineti većoj privučenosti publike.

Zaključci studije naglašavaju važnost strateškog dizajna slika u marketingu na društvenim mrežama. Uz pažljivo biranje slika sa visokom složenošću boja i promišljeno vreme objave, brendovi mogu značajno povećati angažovanost korisnika. Za marketinške stručnjake, ovo znači da ulaganje u pažljivo kreirane vizuale može doneti konkretne rezultate u pogledu interakcije korisnika.

(Telegraf.rs)