Haos u domovima: Hakeri preuzeli usisivače, lovili kućne ljubimce i vikali rasne uvrede

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock.com

Nekoliko gradova u Sjedinjenim Američkim Državama suočilo se sa serijom hakerskih napada na robo-usisivače, gde su hakeri preuzimali kontrolu nad uređajima i koristili njihove zvučnike za emitovanje rasnih uvreda, a potom i lovili kućne ljubimce.

Ovi incidenti su izazvali veliku zabrinutost zbog bezbednosnih propusta u uređajima kineske kompanije Ecovacs, posebno modela Deebot X2.

Jedan od pogođenih vlasnika, advokat iz Minesote, Danijel Svenson, naišao je na ovaj problem dok je gledao TV sa porodicom. Nakon što je njegov robotski usisivač počeo da emituje čudne zvuke, otkrio je da je neko preuzeo kontrolu nad uređajem i koristio kameru usisivača da posmatra njegovu kuću.

Nakon resetovanja uređaja, problem se vratio, a napadač je tada počeo da viče rasne uvrede, što je šokiralo porodicu, piše Abc.net.au.

Rasprostranjeni napadi na Ecovacs uređaje

Incidenti kao što je ovaj nisu bili izolovani. U roku od nekoliko dana, prijavljeni su slični hakerski napadi u gradovima poput Los Anđelesa i El Pasa, gde su napadači preuzimali kontrolu nad robotskim usisivačima i koristili njihove zvučnike za uvrede. U jednom slučaju, robot je čak jurio psa vlasnika, dok su napadači kontrolisali uređaj na daljinu.

Ovi događaji su podstakli vlasnike da traže odgovore od kompanije Ecovacs. Iako su istraživači bezbednosti ranije upozoravali na ozbiljne bezbednosne propuste, uključujući slabu zaštitu PIN koda i ranjivost Bluetooth konektora, napadi su se nastavili uprkos upozorenjima.

Ecovacs odgovara na optužbe

Kompanija Ecovacs je nakon ovih incidenata potvrdila da su njihovi uređaji bili meta sajber napada, ali su negirali bilo kakav propust u sopstvenom sistemu. Kompanija je navela da su napadači najverovatnije iskoristili ukradene kredencijale sa drugih sajtova kako bi preuzeli kontrolu nad korisničkim nalozima.

Međutim, stručnjaci za sajber bezbednost, poput Denisa Gizea, istakli su da je kompanijina zakrpa za ranjivosti bila nedovoljna da u potpunosti spreči dalji pristup hakerima. Ecovacs je najavio nadogradnju za vlasnike X2 serije u novembru, ali mnogi korisnici poput Svensona ostaju zabrinuti zbog privatnosti i sigurnosti u svojim domovima.

(Telegraf.rs)