Roboti na Teslinom događaju "pričali" sa gostima – ali nije sve kako izgleda: Ovo je istina

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tesla

Kompanija Tesla je nedavno na svom Cybercab događaju u velikom stilu predstavila svoje Optimus robote. Ovi roboti su se kretali među publikom, služili piće, igrali igre i čak plesali. Na prvi pogled, delovalo je impresivno da roboti mogu da razgovaraju sa ljudima u polumraku i odgovaraju na verbalne i vizuelne signale, ali ubrzo je postalo jasno da nije sve kako se činilo.

Iako su mnogi bili fascinirani robotima, ispostavilo se da su bili pod "daljinskom kontrolom" ljudi. Posetioci događaja su primetili da su roboti koristili različite glasove i da su njihovi odgovori bili suviše brzi i koordinisani, što je ukazivalo na ljudsku intervenciju.

Jedan od prisutnih, Robert Skobl, naveo je na društvenim mrežama da su inženjeri potvrdili da roboti koriste veštačku inteligenciju samo za hodanje, dok su ljudi daljinski upravljali većinom njihovih aktivnosti.

Morgan Stenli analitičar Adam Džonas potvrdio je ovu informaciju u svom izveštaju, navodeći da su roboti zavisili od "tele-opsa", odnosno ljudske intervencije. Takođe, jedan od robota je u šali priznao posetiocu da "danas njime upravlja čovek", jasno stavivši do znanja da nije potpuno autonoman.

Post by @secondbreakfastinvesting
View on Threads

Nerealno očekivanje od Tesle

Ovaj događaj, iako spektakularan, nije pružio pravi uvid u to koliko je Tesla napredovala u razvoju humanoidnih robota. Ilon Mask je već ranije najavio robota Optimus na sličan način - koristeći osobu u kostimu robota na sceni, pa prisutni nisu bili iznenađeni da roboti na događaju nisu u potpunosti samostalni. Iako niko nije izgledao razočarano ili izigrano, ovaj događaj nije bio prilika da se vidi stvarni napredak u Teslinom razvoju robotike.

Tesla i dalje ulaže napore u humanoidne robote, ali za one koji su očekivali potpuno funkcionalne, autonomne mašine, Cybercab događaj nije doneo te rezultate.

(Telegraf.rs)