"Ovo će promeniti sve": Roboti Optimus gotovo ukrali šou, Mask najavio novu civilizaciju

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tesla

Na nedavno održanom događaju kompanije Tesla, koji je trebalo da bude posvećen novom robo-taksiju, prisutni su imali priliku da vide još nešto nesvakidašnje – humanoidni roboti Optimus koji su se prošetali scenom i učestvovali u prezentaciji.

Roboti su bili deo šireg spektakla, uključujući i predstavljanje novog Tesla robotaksija. Ono što je privuklo pažnju mnogih je video u kojem Optimus obavlja svakodnevne zadatke kao što su nošenje paketa ili zalivanje biljaka.

Ilon Mask, osnivač i direktor kompanije Tesla, izjavio je da će ovi roboti u budućnosti biti prisutni svuda oko nas. "Moći ćete da priđete robotu, a on će vam služiti piće", rekao je Mask uz osmeh. Dodao je da će Optimus moći da obavlja najrazličitije zadatke, kao što su šetanje psa, čuvanje dece, košenje trave, pa čak i posluživanje pića.

Cena ovog robota biće u rasponu od 20.000 do 30.000 dolara na duže staze.

Mask veruje da je Optimus najveći proizvod ikada razvijen i da bi mogao drastično da promeni svet. U toku lajvstrima, gosti su imali priliku da vide robote kako komuniciraju sa posetiocima, ali se radilo uglavnom o jednostavnim radnjama poput mahanja i držanja čaše s ledom. U jednom trenutku, jedan od robota je delio male poklone gostima i igrao kamen, papir, makaze. Mask je ranije obećao da će ovi roboti moći da obavljaju korisne zadatke do kraja godine, a da će ih biti moguće kupiti već sledeće godine.

Maskova vizija za Optimus robota je ambiciozna. On predviđa da će robotika fundamentalno transformisati civilizaciju, uz napomenu da će Optimus doprineti drastičnom povećanju ekonomske proizvodnje. Dugoročno, Mask tvrdi da će proizvodnja robota biti masovna, te da će se praviti milioni jedinica, po ceni od oko 20.000 dolara. Takođe, navodi da ovaj robot može omogućiti svet bez siromaštva.

Tesla je prvi put predstavila Optimus projekat 2021. godine, ali tada je to delovalo više kao zabavna PR kampanja, kada je čovek u kostimu robota izveo ples na bini. Ipak, već 2022. godine, kompanija je pokazala prototip koji je, iako rudimentaran, uspeo da hoda. Ova tehnologija još uvek ima dug put do potpunog usavršavanja, ali Mask veruje da je Optimus ključan za budućnost.

Tesla je u poslednjih nekoliko godina sve više u fokusu kada je reč o naprednim tehnologijama, a Optimus robot može postati jedan od ključnih proizvoda kompanije ako ispuni obećanja koja Mask daje.

(Telegraf.rs)