Robotska ruka iz "jezive doline": Može da se odvoji od tela, dopuzi do predmeta i podigne ga

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Inovacije u svetu robotike često donose rešenja koja deluju kao da su preuzeta iz naučne fantastike. Istraživači sa švajcarskog instituta EPFL razvili su robotsku ruku koja može da se odvoji od tela, samostalno puzi i dohvati drugi predmet.

Ova tehnologija, predstavljena na konferenciji o robotici u Roterdamu, otvara potpuno nove mogućnosti za primenu robotskih sistema u kompleksnim okruženjima.

Nova generacija robotskih ruku

Za razliku od klasičnog dizajna inspirisanog ljudskim rukama, ovaj projekat se odvažio na korak dalje, pomerajući granice. Robotska ruka više nije ograničena na klasičan koncept manipulacije predmetima; ona je sposobna za složene zadatke u nepristupačnim okruženjima, a može čak i da se odvoji od robota i samostalno nastavi sa radom.

"Jeziva dolina" i nova estetika robota

Jedan od najzanimljivijih, ali i najviše uznemirujućih aspekata ove tehnologije je način na koji ruka izgleda i funkcioniše. Kombinacija ljudskog dizajna i njene sposobnosti da se samostalno kreće i savija stvara efekat "jezive doline", gde nešto deluje ljudski, ali ipak neprirodno. Iako bi ovaj efekat mogao da izazove nelagodu kod posmatrača, istraživači veruju da je to cena koju treba platiti za napredak u robotici.

Ovaj projekat nagoveštava potencijalne primene u industrijama gde roboti moraju da rade u opasnim ili nepristupačnim prostorima. Robotske ruke koje mogu da se odvoje od glavnog tela i samostalno izvršavaju zadatke mogle bi drastično da poboljšaju efikasnost, omogućavajući da se obave poslovi koji su inače previše rizični za ljude.

(Telegraf.rs)