Zatvorenici u Finskoj rade na veštačkoj inteligenciji: Šta su "pametni zatvori"?

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock.com

Dok mnogi strahuju da će ih rapidni razvoj tehnologije ostaviti po strani, posebno oni koji su izolovani od društva, kao što su zatvorenici, Finska je prepoznala priliku da ovu zajednicu uključi u digitalnu revoluciju. Zatvorenici u Finskoj rade na obeležavanju podataka kako bi pomogli u razvoju veštačke inteligencije, pružajući im priliku da steknu nove veštine i pripreme se za povratak u društvo.

Finska, poznata po humanim zatvorskim praksama, već dve godine sprovodi projekat koji zatvorenicima omogućava rad na obeležavanju i klasifikaciji podataka. Ova inicijativa, pokrenuta u saradnji sa startapom Metroc, ima za cilj da smanji stopu ponovnog izvršenja krivičnih dela kroz osposobljavanje zatvorenika sa modernim digitalnim veštinama. Zatvorenici rade na razvoju veštačke inteligencije, posebno u oblasti obrade jezika, što je ključno za mala jezička tržišta kao što je Finska.

Ovaj projekat pomaže zatvorenicima da steknu digitalne veštine i poveća šanse za bolju integraciju po izlasku iz zatvora.

Finska kompanija vodi projekat

Metroc, finska kompanija koja prikuplja i kategorizuje podatke iz sektora građevinarstva, prva je pokrenula ovu inicijativu. Njihov cilj je da kroz obeležavanje podataka unaprede tačnost AI modela u prepoznavanju građevinskih pojmova na finskom jeziku. Pošto je finski jezik specifičan i govori ga mali broj ljudi, veštačka inteligencija zahteva preciznu ljudsku interakciju kako bi pravilno razumela tekstove vezane za građevinske projekte.

Ovaj rad nije samo prilika za sticanje veština, već i način za zatvorenike da doprinesu razvoju tehnologije, pružajući vredan uvid za kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, piše Euronews.

Foto: Shutterstock

Povezanost sa programom "Pametni zatvor"

Program "Pametni zatvor", koji je pokrenut 2018. godine, omogućava zatvorenicima pristup digitalnim alatima kako bi olakšali njihov povratak u društvo. Kroz ovaj projekat, zatvorenici u Finskoj mogu koristiti posebne uređaje i softvere za internu komunikaciju, što im olakšava organizaciju svakodnevnih aktivnosti i kontakata sa osobljem.

Pored toga, zatvorenici mogu koristiti internet i digitalne usluge na kontrolisan način, što doprinosi njihovom osposobljavanju za digitalno doba.

Etika i izazovi u radu sa AI podacima

Iako ovaj program donosi mnoge prednosti, neki istraživači ističu potencijalne etičke dileme u vezi sa radom na obeležavanju podataka. Istraživači upozoravaju na to da rad sa podacima može biti monoton i nisko plaćen, a pojedini zatvorenici su istakli da je posao dosadan i da ga prihvataju uglavnom zbog zarade. Zatvorenici su za ovaj rad plaćeni između tri i četiri evra dnevno, što je u skladu sa ostalim vrstama poslova unutar zatvora.

Pored toga, postoji zabrinutost da bi rad sa AI podacima mogao biti podložan zloupotrebama. Međutim, finske vlasti naglašavaju da je svaki aspekt projekta strogo regulisan kako bi se izbegle eventualne eksploatacije zatvorenika.

Finska nastavlja da predvodi inovacije u zatvorskom sistemu, pružajući svojim zatvorenicima priliku da se povežu sa tehnologijom budućnosti. Rad na obeležavanju podataka nije samo oblik rehabilitacije, već i način da se smanji digitalni jaz koji zatvorenici osećaju po izlasku iz zatvora, omogućavajući im bolje prilagođavanje svetu u kojem digitalne veštine postaju neophodne.

(Telegraf.rs)