Perseverance rover je naučnicima ostavio poklon na Marsu, ali neće moći da ga otvore do 2033. godine

Rover je bušio i skupljao ubrzo nakon sletanja, stavljajući kamenje i pesak u posebne cevi za transport

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

U ne tako dalekoj budućnosti, naučnici će otvoriti cev sa uzorcima kamenja sa Marsa.

Zahvaljujući roveru Perseverance, postoji najmanje 17 ovih uzoraka stena i regolita, koji samo čekaju analizu na Zemlji. Da bi ih dobio, rover je prešao oko 13 kilometara tokom svog geološkog putovanja na Marsu.

Rover je bušio i skupljao ubrzo nakon sletanja, stavljajući kamenje i pesak u posebne cevi za transport.

Ispustio je svoj prvi teret u blizini mesta zvanog "Tri viljuške" ove nedelje. Ta cev sadrži delove magmatskog kamena koje je pronađeno u januaru ove godine.

To nije moglo da bude samo "baci i beži". Inženjeri misije su morali da se uvere da je cev bezbedno sletela. Dakle, oni su to radili polako. Prvo, Perseverance je izvukao cev iz svog "stomaka". Zatim je sve pregledao kamerom pre nego što je spustio cev na površinu Crvene planete.

Zatim je druga slika pokazala inženjerima misije da je uzorak bezbedno postavljen bočno na tlu radi lakšeg podizanja.

Na kraju, sve cevi koje je Perseverance rover napunio stići će do laboratorija na Zemlji. Naučnici će ih analizirati da bi razumeli hemijska i mineralna svojstva uzoraka.

Ekspedicija za prikupljanje uzoraka pomoću cevi je deo programa od početka. Prvobitna ideja je bila da se rover sakupi i isporuči ih NASA-inom Sample Return Lander-u (SRL).

Kada se kamenje nađe na SRL-u, ubaciće se u malu raketu koja će poleteti sa površine.

Jednom u svemiru, isporučiće ih svemirskoj letelici koju je napravila ESA koja kruži oko Marsa za eventualni povratak na Zemlju. Ako sve prođe kako treba, očekuje se da će stene biti u laboratorijama za detaljnije proučavanje negde 2033. godine.

(Telegraf.rs)