Ovaj robot može da puzi po zidovima kao pauk: MARVEL je težak oko 8 kilograma i veličine je kutije za cipele

Spajder-bot? Da li je ovo priča o poreklu novog superheroja ili novog zlikovca?

Foto: Korea Advanced Institute of Science and Technology / Ferrari / Profimedia

Kao da ustanak robota nije bio dovoljno neizbežan, naučnici su konstruisali bota nalik pauku koji može da puzi po zidovima pomoću magnetnih stopala.

U studiji objavljenoj 14. decembra u časopisu Science Robotics, istraživači sa Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju dizajnirali su robota, nazvanog M​​agnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion (MARVEL), koji može da puzi po namagnetisanim zidovima i plafonima - pa čak i na zaobljenom rezervoaru.

Autori studije tvrde da je robot brži i okretniji od svojih "kolega" koji se penju, prenosi The Daily Beast.

Osim što je još jedno oružje u neizbežnim ratovima protiv robota, MARVEL ima potencijal da u velikoj meri pomogne industrijskim radnicima bez ugrožavanja zdravlja i života ljudskih radnika.

Robot je težak oko 8 kilograma i veličine je kutije za cipele. Koristi jedinstveni dizajn stopala koji uključuje elektromagnete i magnetne elastomere (fantastičan izraz za rastezljiv materijal sličan gumi). Ovo mu omogućava da se samouvereno zalepi za metalne površine dok koristi motore i aktuatore da kontroliše svoje četiri noge.

U eksperimentima, MARVEL je dostigao brzinu od 0,7 metara u sekundi dok je hodao po plafonima i 0,5 metara u sekundi dok se penjao vertikalno uz zidove. Robot je takođe mogao da se kreće oko malih prepreka, pa čak i da se kreće preko rupa na površinama.

Autori su rekli da MARVEL takođe može da nosi opremu. U eksperimentima, uspešno je nosio teret od skoro dva kilograma uz zidove i više od tri kilograma dok je visio sa plafona. Međutim, napominju da će robot verovatno biti korišćen za istraživanje određenih oblasti koje bi mogle biti van domašaja ljudi.

Istraživači se nadaju da će razviti verziju koja je potpuno autonomna i uključuje aktuatore i motore dizajnirane za "dinamičko skakanje", nadamo se samo da neće uraditi nešto glupo poput toga da stave oružje na njega.

(Telegraf.rs)