Teksaška kompanija dobila finansiranje od NASA-e za 3D štampanje budućih baza na Mesecu

Kompanija sa sedištem u Teksasu koja ima za cilj da 3D štampa buduće baze na Mesecu i Marsu dobila je 57 miliona dolara od NASA-e ove nedelje.

ICON sa sedištem u Ostinu dobio je petogodišnji ugovor da izgradi metode izgradnje za izradu budućih puteva, platformi za sletanje i staništa od lunarnih ili marsovskih materijala.

"Da bismo istražili druge svetove, potrebne su nam inovativne nove tehnologije prilagođene tim okruženjima i našim istraživačkim potrebama", rekao je Niki Verkhajzer, direktor NASA-ine Direkcije za misiju svemirske tehnologije, prenosi The Hill.

Finansiranje je nastavak postojećeg partnerstva za razvoj građevinskih metoda koje omogućavaju izgradnju infrastrukture na lunarnom ili marsovskom tlu, navodi NASA.

NASA pokušava da poveća svoju osnovnu tehnologiju izgradnje kako bi "dokazala da bi bilo izvodljivo razviti veliki 3D štampač koji bi mogao da izgradi infrastrukturu na Mesecu ili Marsu", rekao je Korki Klinton iz NASA-inog centra za letove Maršal u Hantsvilu, kada je ICON dobio svoj prvi grant za 2020. godinu.

U protekle dve godine, ICON je sarađivao sa NASA-om na izgradnji prototipova za vanzemaljske baze koristeći svoju sopstvenu tehnologiju 3D štampanja velikih razmera — koju takođe koristi za izgradnju zajednice od 100 kuća severno od Ostina.

Lunarne strukture će morati da zaštite stanovnike od temperatura koje osciliraju između 250 i -208 Farenhajta, kao i radijacije koja nagriza DNK i čestog udaranja mikrometeorita, navodi kompanija.

U saradnji sa NASA-om, ICON je 3D štampao simulirano stanište na Maru - Mars Dune Alpha - koje će svemirska agencija koristiti za simulirane misije počevši od sledeće godine.

Projekat Olympus, ICON-ov predloženi 3D štampač, bio bi isporučen na Mesec - ili Mars - raketom, i motorom bi krenuo na svoje gradilište kako bi započeo štampanje struktura, navodi kompanija.

NASA sada koristi Artemis misiju za testiranje dovođenja ljudi na Mesec.

(Telegraf.rs)