Astronomi su upravo posmatrali najmoćniju eksploziju ikada viđenu: Sjaj koji može da vas zaslepi

Da bi saznali više o samoj supernovi i njenoj matičnoj galaksiji, moraće da sačekaju dok sjajni mlaz ne izbledi, što bi moglo potrajati mesecima

Astronomi su uočili možda najmoćniju eksploziju ikada viđenu. Rafal gama zraka, nazvan GRB221009A, primećen je 9. oktobra, a čak je i njegov naknadni sjaj svetliji od većine objekata na nebu prenosi Newscientist.

Smatra se da se ovaj tip eksplozije gama zraka (GRB) javlja kada masivna zvezda eksplodira u supernovi, ostavljajući iza sebe crnu rupu. Eksplozija stvara izvanredan mlaz svetlosti koji čini sam GRB, a zatim supernova izaziva slabiji naknadni sjaj.

Ovaj GRB deluje delimično svetao, zato što je udaljen oko 2,4 milijarde svetlosnih godina od Zemlje, što ga čini jednim od najbližih GRB-a ikada primećenih pored toga što je najsjajniji.

"Ako pogledamo sve otkrivene gama zrake, ovaj se izdvaja", kaže Džilian Rastinežad sa Univerziteta u Ilinoisu.

"Neformalno, zvali smo ga čamac, najsjajniji svih vremena", dodaje.

Ona i njene kolege su izračunale da se da se GRB tako sjajan pojavljuje samo jednom u hiljadu godina.

Svi teleskopi upereni u njega

Uprkos činjenici da ga gledaju mnogi teleskopi širom sveta, još uvek se ne zna koliko je moćan ovaj rafal.

To je delimično zato što je toliko svetao da zasićuje detektore gama-teleskopa, tako da sve što se vidi su potpuno beli pikseli bez detalja, kaže stručnjak Endrju Livan sa Univerziteta u Holandiji.

Da bi saznali više o samoj supernovi i njenoj matičnoj galaksiji, moraće da sačekaju dok sjajni mlaz ne izbledi, što bi moglo potrajati mesecima.

"Kada se to dogodi, trebalo bi da imamo bolju predstavu o tome zašto je ovaj GRB bio tako neobično svetao", dodaje Rastinežad.

Trenutne procene stavljaju energiju GRB-a između 10^54 i 10^55 erga, kaže on - nasuprot tome, očekuje se da će ukupna energija koju Sunce oslobađa tokom svog životnog veka biti oko 10^51 erga.

Detektori koji traže fotone visoke energije - čestice svetlosti - takođe su videli izvanredne čestice sa energijama daleko većim od bilo čega proizvedenog na Velikom hadronskom sudaraču.

Video: Evo šta izađe kad na Guglu ukucate Dart mission

(Telegraf.rs)