Užareni oblaci okružuju ostatke eksplodirane zvezde, pokazuju neverovatne prve slike NASA-ine misije

Novi par rendgenskih očiju uperenih u Svemir omogućava nam da vidimo fascinantne stvari kao nikada ranije.

Foto: NASA

Nešto više od dva meseca nakon lansiranja u Svemir, NASA-in najnoviji svemirski istraživač - Imaging X-Ray Polarimetry Explorer, ili IXPE - poslao je svoje prve slike.

I slike su neverovatne. Nude uvid u Kasiopeju A, čuveni ostatak supernove, ili zvezde koja je eksplodirala.

Užareni ljubičasti oblaci gasa mogu se videti oko ostataka zvezde. Ovi oblaci su nastali kada su udarni talasi od eksplozije zagrejali okolni gas do neverovatno visokih temperatura, ubrzavajući čestice visoke energije zvane kosmički zraci.

Svemirska letelica, rezultat saradnje NASA-e i Italijanske svemirske agencije, nosi tri teleskopa. Iako je Kasiopeja A ranije posmatrana pomoću drugih teleskopa, IXPE je dizajniran da otkrije nove uvide o nekim od najekstremnijih objekata u univerzumu, kao što su supernove, crne rupe i neutronske zvezde.

Foto: NASA

Prelepi ostaci supernove Kasiopeje A nalaze se oko 11.000 svetlosnih godina od Zemlje. Sada je to džinovski mehur vrućeg gasa koji se širi, i najmlađi je poznati ostatak od eksplozije supernove, koja datira pre 340 godina, u našoj galaksiji.

Svetlost ove supernove prvi put je stigla do Zemlje 1670-ih.

Rendgenski zraci su visokoenergetski talasi svetlosti koji se rađaju iz ekstremnih situacija. U Svemiru, ovi intenzivni uslovi uključuju snažna magnetna polja, sudare između objekata, eksplozije, visoke temperature i brze rotacije.

Ovo svetlo je praktično kodirano potpisom onoga što ga je stvorilo, ali Zemljina atmosfera sprečava da rendgenski zraci stignu do zemlje. Zbog toga se naučnici oslanjaju na rendgenske teleskope u svemiru.

Podaci koje je IXPE prikupio o Kasiopeji A mogu pomoći naučnicima da izmere kako polarizacija varira u ostatku ove zvezde, čiji je prečniku 10 svetlosnih godina.

(Telegraf.rs)