Američki razarač uz pomoć dronova uništio metu udaljenu preko 400 kilometra

Meta je uspešno pogođena zahvaljujući upotrebi podataka koje su prikupili brodovi uz pomoć letelica sa posadom i bez nje

Foto: Unsplash

Projektil SM-6 (Extended Range Active Missile) američke mornarice uspešno je pogodio simuliranu metu daleko izvan vidokruga, tokom vežbe održane pre nekoliko dana.

Projektil je lansiran sa razarača USS "Džon Fin" naoružanog navodećim projektilima, 25. aprila kod obale San Dijega, a pogodio je metu udaljenu - 402 kilometra. Meta je pogođena zahvaljujući upotrebi podataka koje su prikupili brodovi i letelice sa posadom i bez nje.

Upotreba dronova za pomoć pri pogađanju udaljenih meta će omogućiti mornarici da otkrije, prati i uništava neprijateljske ciljeve, čak iako se oni nalaze nekoliko stotina kilometara daleko. Osim toga, zadatak će moći da se izvrši, a da se pri tome ne ugrožavaju položaji prijateljskih brodova.

Ova vežba je korak napred ka cilju američke mornarice da upotrebi svoje radare za ostvarivanje komunikacije sa dronovima i dobijanje podataka o metama tako da one ne budu svesne toga, prenosi Klix.

Projektil SM-6 ima više namjena, a posebno je razvijen za mornaricu kojoj nudi veću fleksibilnost dejstva u ograničenom prostoru sa brodova. Vežba je pokazala da projektil može da pogodi metu koja je daleko izvan mogućnosti dometa radara, koji je ograničen zakrivljenošću Zemlje.

(Telegraf.rs)