Omiljena praksa mnogih građana Srbije možda se ukida: Netflix testira zabranu deljenja šifri

Da li ste spremni za zabranu deljenja lozinki?

Foto: freepik

U novom testu, pojednim korisnicima pojavilo se obaveštenje kako moraju da kupe pretplatu za streaming servis ako ne žive s izvornim vlasnikom korisničkog računa.

Tako, izgleda da je Netflix opet počeo da razmišlja o tome da blokira pristup korisnicima koji filmove i serije na njemu gledaju korišćenjem tuđe lozinke. Bilo da je reč o deljenju pristupnih podataka za Netflix s drugim članom porodice, prijateljem ili neznancem s kojim ste se našli online i dogovorili da delite pretplatu, ova praksa Netflixu sigurno nije draga, ali su je do sada uvek tolerisali.

Određenom broju pretplatnika ovih se dana prilikom prijave pojavilo dotično obaveštenje: "Ako ne živite s vlasnikom ovog računa, moraćete da ovorite svoj račun kako biste nastavili s gledanjem". U slučaju da želite da potvrdite kako je reč o vašem računu, Netflix nudi da vam pošalje autorizacijski ključ – SMS-om na mobilni ili putem e-maila.

Iz Netflixa je potvrđeno kako je tek reč o "testu koji ima za cilj da osigura da Netflix gledaju oni koji su za to autorizovani". Iz kompanije se nisu izjasnili o tome moraju li svi korisnici jednog računa da žive na istoj adresi, odnosno da pristupaju servisu preko iste IP adrese. Međutim, u uslovima koišćenja jasno stoji da se "legalno" Netflixova lozinka sme deliti samo s članovima unutar istog domaćinstva.

Navedena poruka koju su određeni korisnici dobili prilikom pristupa Netflixu javila se isključivo unutar aplikacija na pametnim televizorima.

Trenutno Netflix u svetu ima preko 200 miliona pretplatnika, od čega je njih gotovo 37 miliona dobio tokom 2020. godine. Nije poznato koliki udeo korisnika na ovaj ili onaj način ilegalno deli svoje pristupne podatke s prijateljima.

(Telegraf .rs