Svinje umeju da igraju video igrice, a ovi prasići su to i dokazali

Naučnici tvrde da to što su svinje nastavile da igraju čak i kada su ostale bez hrane koju su dobijale za nagradu, pokazuje da je među njima tokom igranja uspostavljen socijalni kontakt...

Foto: Unsplash

Svinje su u stanju da igraju kompjuterske igrice i  razumeju šta se dešava na ekranu ispred njih, otkrili su britanski naučnici nakon što sproveli test u kome su učestvovala četiri prasića: Hamlet, Omlet, Eboni i Ajvori.

Oni su bili obučeni da koriste jednostavne džojstik palice za upravljanje kursorom koji se odbija o zidove, po ekranu. Naučnici navode da su prasići bili u stanju da razumeju vezu između palice i same igre.

Činjenica da su svinje nastavile da igraju igricu čak i kada im se polomila hranilica iz koje su dobijale nagradu za izvršene zadatke na ekranu, naučnicima ukazuje na činjenicu da je među životinjama tokom igranja igrice uspostavljen socijalni kontakt, piše BBC.

Prasići su dobijali granule hrane za svaku pobedu, odnosno prelazak nivoa. Međutim, nakon što se hranilica polomila, nastavili su da "čiste" nivoe nakon što su bili ohrabeni podsticajnim rečima naučnika.

Samo igranje, međutim, nije baš bilo jednostavno za prasiće. Hamlet je bio nešto bolji od Omleta (obojica jorkširske rase), ali su se i jedan i drugi pomučili kada su nivoi postali teži.

I dok je za njih igra bila približno ujednačena, Eboni i Ajvori (mikro prasići Panepinto rase) su pokazali bolje igračke veštine, ali i veću međusobnu razliku. Ajvori je mete pogađao sa 76 odstotnim učinkom, dok je Eboni ostvario učinak od samo 34 odsto.

I pored toga, naučnici su bili zadovoljni zbog činjenice da su svinje sa Farme Vilou, u engleskoj grofoviji Vusteršir, uspele da sve vreme ostanu fokusirane na dešavanje na ekranu i da sa namerom "učestvuju u dešavanjima" na ekranu sipred njih.

To znači da su "sve svinje, od određenog nivoa, uspele da razumeju vezu između džojstika i kursora na ekranu, i usvoje princip njegovog pokretanja", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology.

(Telegraf.rs)