Rusi napravili aparat koji detektuje korona virus u vazduhu

Instrument istovremeno može da detektuje maksimalno 86 izazivača infektivnih oboljenja virusne i bakterijske prirode

foto-ilustracija: pixabay.com

Na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2020", koji se ovih dana održava u Moskvi, krasnogorski zavod "S.A. Zverev" predstavio je prvi instrument za otkrivanje virusa u vazduhu, uključujući ti i virus korona.

"Detektor-BIO", kako je uređaj nazvan, može da detektuje i bakterije i toksine, rekao je u intervjuu za agenciju RIA "Novosti" generalni direktor tog preduzeća Aleksandar Novikov.

- Pomoću ovakvog instrumenta za automatsku analizu uzoraka vazduha potrebno je od 10 do 30 minuta, u zavisnosti od koncentracije patogena i drugih faktora - naveo je Novikov.

Bolnička ispitivanja instrumenta završena su u junu, a njegova sertifikacija je u pripremi, pa je zato još rano govoriti o prodaji, prenosi Russia Beyond.

- Međutim, mi smo maksimalno spremni i u slučaju potrebe možemo proizvesti onoliko instrumenata koliko je potrebno naručiocu. Važno je da ovaj uređaj može da reaguje na različite patogene u vazduhu i zato se može koristiti kako u civilne svrhe, tako i za situacije biološke bezbednosti - istakao je generalni direktor zavoda.

U potpuno automatskom režimu rada, instrument istovremeno može da detektuje maksimalno 86 izazivača infektivnih oboljenja virusne i bakterijske prirode, kao i toksine iz okoline.

(Telegraf.rs)