Obične crvene cigle postaju baterije budućnosti u kojima ćemo čuvati ogromne količine energije

Poroznu strukturu cigala naučnici su ispunili provodnim polimerom, čime su ciglu pretvorili u veliku elektrodu

Foto: Pixabay

Najobičnije crvene cigle mogu postati kućne baterije. Uz malo znanja iz fizike i dodatnu doradu, obična građvinska opeka može da se koristi za skladištenje električne energije kojom će se napajati različiti uređaji.

Cigla se kao građevinski materijal koristi hiljadama godina, ali do sada retko da je pronašla neku drugu primenu.

Međutim, kako zidovi i građevine napravljene od cigala same po sebi zauzimaju mnogo prostora, naučnici su pomislili da bi taj prostor mogao bolje da se iskoristi kada bi imao dvostruku svrhu.

Đulio Darsi i njegove kolege sa Vašington univerziteta iz Sent Luisa pretvorili su cigle u "superkondenzatore". Poroznu strukturu cigala ispunili su provodnim polimerom nazvanim PEDOT, čime su ciglu pretvorili u veliku elektrodu koja skladišti energiju, navodi Nature Communications.

Crveni pigment u ciglama - oksid gvožđa, odnosno rđa - ključan je za pokretanje reakcije polimerizacije. I tako se na kraju ciglom direktno napajaju LED diode.

Naučnici su izračunali da bi zidovi napravljeni od ovih cigala mogli da uskladište značajnu količinu energije. Oni veruju da bi njihov rad mogao da podstakne razvoj višenamenskih građevinskih materijala kojima bi dodatna vrednost bila upravo mogućnost čuvanja električne energije.

(Telegraf.rs)