Pamti svaki pokret i "ponaša" se kao prava: Ova robotska noga predstavlja budućnost medicine

Ovaj "nosivi" uređaj proširuje mogućnost pokreta kod osoba kojima je amputiran ekstremitet

Printscreen: YouTube/Georgia Tech College of Engineering

Profesori robotike sa Inženjerskog koledža Instituta za tehnologiju u američkoj državi Džordžija, Greg Savicki i Aron Jang razvili su pametnu robotsku protezu za nogu koja im dva zgloba čije pokrete dodatno pomažu motori.

Ovaj jedinstveni protički uređaj predstvalja kombinaciju "ljudsko-mašinskog interfejsa i kontrolnog sistema" sa "neuromehanikom i energetikom ljudske lokomotorike". Suština ovog komplikvanog objašnjenja je da u pitanju "nosivi" uređaj koji proširuje mogućnost pokreta kod osoba kojima je amputiran ekstremitet.

Ono što ovaj "robotizovani" dodatak razlikuje od pronalazaka slične namene je to što on ne omogućava samo hodanje, već se "ponaša" kao stvarna ljudska noga. Projektovan je i konstruisan tako da može da se prilagodi npr. penjanju uz stepenice, hodanju uz uspon ili "manevrisanju" na ravnoj podlozi.

Senzori pokreta pamte pokrete "korisnika" i te podatke prenose u memoriju robota. Zahvaljujući onome što zapamti, robot je u stanju da se prilagodi (istovremenom ili uzastopnom) obavljanju različitih "neuralnih, automatskih ili intuitivnih" zadataka za korisnika.

Cilj dvojice profesora je da razviju sistem "namernog prepoznavanja", koji povezuje mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, čiji bi senzori automatski mogli da prepoznaju šta korisnik uređaja namerava da uradi i da tako predvide njegov sledeći korak, kako bi se hodanje odvijalo na što prirodniji način.

(Telegraf.rs)