Zašto PC igrači moraju da čekaju duže na GTA 6? Odgovor je samo jedan

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Rockstar Games

Igrači na PC-u se već decenijama suočavaju sa frustracijom zbog kasnijeg lansiranja Grand Theft Auto (GTA) igara za PC, a najnoviji naslov, GTA 6, sigurno neće biti izuzetak.

Rockstar Games, poznat po konzolnim ekskluzivama, i dalje ne potvrđuje datum PC izlaska za ovaj dugoočekivani naslov.

Nedostatak jasnih informacija o PC verziji GTA 6 samo podstiče spekulacije da će Rockstar opet ići na strategiju dvostrukog profita, lansirajući prvo konzolnu verziju, a zatim kasnije PC port.

Tradicija kašnjenja

Od početaka GTA serijala, kašnjenja sa PC izdanjima su bila uobičajena. Na primer, GTA 3 i Vice City imali su sedmomesečna kašnjenja na PC-u, dok je GTA 5 stigao na PC čak godinu i po dana nakon inicijalnog izlaska. Štaviše, originalni Red Dead Redemption jelansiran na PC-u tek posle neverovatnih 14 godina. Takav pristup često je frustrirajući za PC igrače, posebno imajući u vidu da se PC industrija u međuvremenu značajno razvila, sa 8% rasta prihoda u 2023. godini, dok su konzole stagnirale sa 0,5%.

Tehnički izazovi često se navode kao razlog za kašnjenje, ali mnogi sumnjaju da je pravi motiv zapravo finansijski. Rockstar verovatno računa na dodatni talas prihoda prilikom kasnijeg PC lansiranja, oslanjajući se na lojalne PC igrače koji će biti spremni da kupe igru dvaput.

S obzirom na to da je PC gejming sve važniji na globalnom tržištu, takva strategija može biti rizična na duže staze.

Poređenja sa drugim izdavačima

Ovaj trend nije nov samo za Rockstar. Slična situacija se dešavala i sa japanskim developerom Square Enix, koji je ranije bio poznat po kašnjenju PC verzija svojih igara. Međutim, Square Enix je u poslednje vreme počeo da lansira naslove na PC-u istovremeno sa konzolnim verzijama, što je donelo bolju reakciju fanova i veći uspeh na tržištu. Ako Rockstar nastavi da zanemaruje PC igrače, mogao bi da se suoči sa sličnim problemima kao Square Enix, koji je trpeo zbog ekskluziviteta na konzolama i usporenih PC portova.

Iako GTA 6 bez sumnje ima potencijal da postigne veliki komercijalni uspeh, Rockstar bi mogao razmotriti simultano lansiranje na PC-u kako bi osigurao stabilniji dugoročni rast. U vremenu kada se sve više izdavača okreće multiplatformskom pristupu, Rockstarova strategija konzolne ekskluzive mogla bi ih dugoročno koštati tržišnog udela među PC igračima, koji predstavljaju značajan segment industrije.

(Telegraf.rs)