Novi nivo licemerja: Nintendo, poznat po tome što mrzi emulaciju, emulira SNES igre u svom muzeju

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Nintendo, poznat po strogoj borbi protiv emulacije svojih igara, iznenađujuće koristi Windows PC za emulaciju SNES igara u svom muzeju u Japanu.

Ova informacija je izazvala buru reakcija na društvenim mrežama nakon što je korisnik društvene mreže X, @ChrisMack32, objavio video u kojem se čuje prepoznatljiv zvuk isključivanja Windows uređaja prilikom isključivanja Super Nintendo kontrolera iz USB priključka na jednom od muzeja.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da, uprkos dugogodišnjoj borbi protiv emulacije i zaštiti svojih intelektualnih prava, Nintendo sada koristi emulatore na Windows računarima kako bi prikazali klasične igre kao što je Super Mario World iz 1990. godine.

Ova odluka da se igre emuliraju na PC računarima umesto originalnih konzola možda ima praktičnu svrhu – izbegavanje održavanja starog hardvera – ali mnogi kritičari to vide kao licemerje.

Nintendo i istorija borbe protiv emulacije

Nintendo već dugo vremena vodi pravne bitke protiv trećih strana koje razvijaju emulatore za njihove konzole. Na primer, u martu ove godine, open-source emulator Yuzu morao je da isplati 2,4 miliona dolara odštete Nintendu, dok je Nintendo takođe zatražio uklanjanje emulatora Dolphin sa Steam platforme, pozivajući se na DMCA zakon.

Iako se u muzeju koriste njihovi interni emulacioni alati, mnogi kritičari su jasno izrazili nezadovoljstvo, nazivajući Nintendo licemernim. Komentatori na društvenim mrežama ističu kako je nepravedno da Nintendo koristi emulaciju za svoje potrebe dok istovremeno agresivno napada druge koji pokušavaju da urade isto.

(Telegraf.rs)