Šta je zaista važno kod konzola: Koje specifikacije treba da gledate

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Kada birate novu gejming konzolu, često se suočavate sa morem tehničkih podataka i termina koji mogu biti zbunjujući. Iako specifikacije mogu ukazati na performanse, one ne garantuju uvek bolje iskustvo igranja. Zato je važno razumeti koje specifikacije su zaista važne, a koje su više marketinški trikovi.

Jedan od glavnih razloga za konfuziju je tehnički jezik koji proizvođači koriste. Pojmovi poput teraflopova, RAM-a, taktova procesora i arhitekture GPU-a mogu biti nejasni prosečnom korisniku. Napredak tehnologije dodatno komplikuje stvari, jer se specifikacije značajno menjaju sa svakom novom generacijom konzola. Takođe, nisu svi tehnički podaci direktno povezani sa kvalitetom gejming iskustva. Na primer, jači hardver ne znači uvek bolju zabavu.

Specifikacije koje su zaista bitne

Kada se odlučujete za konzolu, postoje tri ključne specifikacije koje direktno utiču na kvalitet igranja – GPU, CPU i protok podataka.

Grafički procesor (GPU)

Grafički procesor (GPU) je odgovoran za prikazivanje grafike, obrade efekata i održavanje stabilnog broja sličica u sekundi. Kvalitet GPU-a najčešće se meri u teraflopovima, gde veći broj teraflopova znači bolje vizuelne performanse i mogućnost izvođenja složenijih igara. Ako želite sledeću generaciju vizuala, konzola bi trebalo da podržava ray tracing, tehnologiju koja simulira realistične svetlosne efekte.

Važno je da konzola ne samo da podržava 4K rezoluciju, već i da održava visoke frejmrejtove (idealno 60fps ili više) kako bi igre izgledale glatko, što je naročito bitno za brze igre poput pucačina iz prvog lica i trkačkih igara.

Centralni procesor (CPU)

Procesor je "mozak" konzole i zadužen je za izvršavanje komandi i upravljanje zadacima. Brzina procesora, izražena u gigahercima (GHz), odražava koliko ciklusa u sekundi CPU može da obavi – što je brzina veća, to je bolji učinak. Moderni procesori sa više jezgara omogućavaju konzolama da efikasnije obavljaju više zadataka odjednom, što doprinosi boljoj fluidnosti igre.

Protok podataka i RAM

Protok podataka definiše koliko informacija konzola može obraditi u određenom vremenskom periodu, što direktno utiče na brzinu učitavanja i odziv sistema. Konzole sa više RAM memorije (najmanje 8GB, mada 16GB postaje sve češće) bolje upravljaju višestrukim zadacima i brže pristupaju podacima.

Takođe, SSD-ovi (solid-state drive) dramatično smanjuju vreme učitavanja u odnosu na HDD-ove (hard disk drive), što značajno poboljšava gejming iskustvo. Što je veća brzina protoka podataka, to će konzola bolje funkcionisati, naročito kod kompleksnih igara sa otvorenim svetovima.

Kada birate konzolu, fokusirajte se na GPU za kvalitet grafike, CPU za opšte performanse, i protok podataka kako biste osigurali glatku igru. Poznavanje ovih specifikacija pomoći će vam da donosite bolje odluke i pronađete konzolu koja odgovara vašim potrebama.

(Telegraf.rs)