Nije želeo da se povinuje zahtevima, sada ide na sud bez advokata protiv giganta koji vredi milijarde

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tinxi / Shutterstock.com

Rajan Dejli, navodni vlasnik kompanije Modded Hardware, koja se bavi modifikovanjem Nintendo Switch konzola, suočava se sa Nintendom na sudu bez pravne podrške, odbijajući da zatvori svoju delatnost i nakon više upozorenja.

Nintendo je tužio Modded Hardware u julu 2024. godine, tvrdeći da kompanija ne samo da prodaje hardver i softver za igranje piratskih igara, već i direktno pruža piratske kopije popularnih Nintendo igara kupcima. Iako Nintendu nisu strani sudski sporovi vezani za autorska prava, Dejli je odlučio da se sam brani, što čini ovu situaciju još neobičnijom.

U sudskim dokumentima, Dejli je uglavnom negirao sve tvrdnje i izjavio da nema dovoljno informacija da bi mogao da prizna ili demantuje optužbe. Njegova odbrana uključuje prigovore poput zakonite upotrebe, nevalidnih autorskih prava i nepravednog obogaćivanja. Uprkos dogovoru sa Nintendo-om u martu 2024. godine, Modded Hardware je nastavio sa radom, što je dovelo do tužbe.

Slučaj sada prelazi u fazu otkrivanja dokaza, gde će obe strane prikupljati dokumente i informacije kako bi nastavili sa suđenjem. Nintendo traži hitno zatvaranje poslovanja Modded Hardware i odštetu zbog navodne prodaje modifikovanih konzola sa unapred instaliranim piratskim igrama, uključujući naslove poput Super Mario i The Legend of Zelda.

Ova tužba je deo šire Nintendo kampanje protiv piraterije, uključujući uspešne presude protiv RomUniverse i drugih emulatora. Nintendovi pravni postupci obično rezultiraju velikim odštetama, ali ostaje da se vidi kako će se ovaj slučaj razvijati, s obzirom na to da Dejli nije angažovao advokata za svoju odbranu.

(Telegraf.rs)