Hoće li Ubisoft preživeti? Akcije na desetogodišnjem minimumu, a investitori pozivaju na prodaju

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Ubisoft

Ubisoft, francuski gejming gigant, suočava se sa ozbiljnim problemima. Nakon što su očekivali veliki uspeh igre Star Wars Outlaws, kompanija je doživela razočaranje koje se odrazilo na njene finansijske rezultate i cene akcija.

Akcije Ubisoft-a su pale na najniži nivo u poslednjih deset godina, dok investitori sve glasnije pozivaju na prodaju kompanije.

Ubisoft je polagao velike nade u Star Wars Outlaws, računajući da će ova igra doneti značajan profit zahvaljujući skupim verzijama igre, kao što su Gold i Ultimate, kao i sezonskim propusnicama. Međutim, iako kritike nisu bile izrazito negativne, igra nije ispunila očekivanja, što se naročito ogleda u broju prodanih kopija – samo milion primeraka u prvih mesec dana.

Foto: Ubisoft

U poređenju s tim, Assassin's Creed Mirage, koji takođe nije bio veliki hit, prodao je pet miliona primeraka u tri meseca.

Kašnjenje novog Assassin's Creed naslova

Kao posledica lošeg prijema Outlaws-a, Ubisoft je najavio odlaganje narednog dela iz franšize Assassin's Creed, igre Shadows, za tri meseca. Kompanija je navela da će dodatno vreme biti iskorišćeno za "poliranje i poboljšavanje igre", kako bi se izbegle greške iz prethodnog naslova.

Finansijski gubici i pritisak investitora

Usled loših rezultata, Ubisoft je bio prinuđen da revidira svoje finansijske prognoze. Kompanija sada očekuje pad godišnjih prihoda na oko 1,95 milijardi evra, dok su projekcije za drugo tromesečje takođe smanjene. Investitori, nezadovoljni trenutnom situacijom, vrše pritisak na Ubisoft i zahtevaju prodaju. AJ Investments, investitor sa malim udelom u kompaniji, izjavio je da je okupio podršku 10% akcionara i radi na tome da Ubisoft preuzmu privatni investitori ili kineski gigant Tencent.

Ova kriza dolazi u vreme kada se tržište video igara suočava sa izazovima poput visokih cena igara i opšteg pada kupovne moći igrača. Ubisoftov direktor, Iv Gijmo, priznao je da sada igrači očekuju neverovatna iskustva, a da solidan kvalitet više nije dovoljan.

Pitanje koje ostaje jeste: da li će Ubisoft uspeti da se oporavi ili će biti primoran na prodaju?

(Telegraf.rs)