Da li video igre poboljšavaju raspoloženje? Studija sa Oksforda daje odgovor

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Nova međunarodna studija, sprovedena od strane istraživača sa Oksforda, pokazuje da igranje video igara može pozitivno uticati na raspoloženje igrača.

Istraživanje, koje je obuhvatilo igrače iz 39 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Nemačku, pokazalo je da se raspoloženje igrača značajno poboljšava tokom igranja, posebno nakon prvih 15 minuta sesije.

Tim istraživača sa Oksforda želeo je da bolje razume kratkoročne efekte igranja video igara na raspoloženje igrača. Za razliku od prethodnih studija koje su koristile veštačke igre u laboratorijskim uslovima, ova studija je pratila igrače tokom stvarnog igranja, kako bi se istražilo kako prirodna okruženja utiču na promene raspoloženja.

Foto: Shutterstock

Glavni autor studije, docent Mati Vuore, izjavio je da su kratkoročne promene raspoloženja tokom igranja igara još uvek nedovoljno istražene. U saradnji sa developerima igre PowerWash Simulator (PWS), tim je razvio verziju igre koja je beležila događaje u igri i odgovore igrača na psihološka pitanja.

Rezultati istraživanja i poboljšanje raspoloženja

Rezultati su pokazali da se prosečno raspoloženje igrača povećalo za približno 0.034 jedinica (na skali od 0 do 1) nakon 15 minuta igranja, što je sličan efekat kao kod aktivnosti poput čitanja, kupovine ili slušanja muzike. Otprilike 72% igrača je tokom igranja igre PWS doživelo poboljšanje raspoloženja.

Stariji autor studije, profesor Endru Przbilski, napomenuo je da igranje video igara pomaže većini ljudi da se oporave od svakodnevnog stresa i promena raspoloženja, bez većih dugoročnih efekata. Međutim, upozorio je da su potrebna dalja istraživanja na drugim igrama kako bi se ovi rezultati generalizovali.

(Telegraf.rs)