Margaret Tačer kao mehanički demon preuzela Doom, Bethesda morala da reaguje

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: id/Jim Purvis

Margaret Tačer Doom mod izazvao je veliku buru nakon što ga je Bethesda uklonila sa zvanične liste modova, zbog pritužbi korisnika na politički sadržaj. Ovaj kontroverzni mod, poznat pod imenom Thatcher's Techbase, postavlja igrače u alternativnu stvarnost gde oživljena Margaret Tačer, bivša premijerka Velike Britanije, postaje mehanički demon u "Desetom krugu pakla: Ujedinjeno Kraljevstvo". Mod, koji je u igri Doom prisutan već nekoliko godina, našao se u centru pažnje nakon što je Bethesda uklonila sa svoje platforme.

Bethesda je odlučila da reaguje nakon što su korisnici prijavili mod zbog povezanosti sa stvarnim političkim ličnostima. Thatcher's Techbase, mod koji je razvio Džim Pervis, postao je popularan zbog svoje apsurdne i satirične tematike. Međutim, problem je nastao nakon nedavnog izdavanja nove verzije Doom-a, koja omogućava mod kreatorima da dele svoje radove direktno u igri, uključujući i konzolne verzije. Margaret Tačer Doom mod je time stekao širu publiku, ali je privukao i neželjenu pažnju.

Pervis je saopštio da je dobio obaveštenje od Bethesde 30. avgusta, u kojem stoji da je mod prijavljen zbog "stvarne politike" i da je uklonjen sa zvaničnog spiska modova. Takođe mu je rečeno da je njegov nalog dobio "zvanično upozorenje", što je dodatno podiglo tenzije među fanovima moda.

Iako je Margaret Tačer Doom mod uklonjen sa Bethesdine platforme, on je i dalje dostupan putem zvanične stranice moda, dok su neki korisnici već počeli da ga ponovo postavljaju na druge modove dostupne za Doom. Međutim, nije izvesno koliko će takvi pokušaji opstati, s obzirom na Bethesdin stav o sadržaju povezanom sa realnom politikom.

Šta kažu igrači?

Odluka kompanije Bethesda da ukloni mod izazvala je podele među igračima. Dok neki smatraju da su političke teme neprikladne za igre, drugi tvrde da je mod samo satira i da ga ne treba shvatati ozbiljno. Margaret Tačer Doom mod predstavlja satirični prikaz bivše premijerke u paklenom svetu igre Doom, ali je jasno da ovakvi sadržaji lako mogu izazvati kontroverzu.

Bethesda se suočava sa pitanjem da li će u budućnosti morati da uklanja svaki mod koji uključuje stvarne političke ličnosti, ili će dozvoliti satiričnu slobodu koju su fanovi igara navikli da vide. Kako se situacija bude razvijala, biće zanimljivo videti da li će drugi modovi sa sličnim temama biti podložni istim restrikcijama.

(Telegraf.rs)