Star Citizen prikupio preko 700 miliona dolara i ne, još uvek nema datuma izlaska

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom 12 godina od početka kampanje prikupljanja sredstava, projekat je često kritikovan, a neki ga nazivaju prevarom, s obzirom na neizvesnost oko konačnog izlaska igre

Foto: Cloud Imperium Gaming/Star Citizen

Star Citizen, kontroverzni sci-fi projekat, prema podacima koje je objavio developer Cloud Imperium Games (CIG), prikupio je preko 700 miliona dolara. Na sajtu CIG-a, prikazano je da je Star Citizen do sada prikupio tačno $701,186,615. Ova sredstva nazivaju "prikupljenim fondovima".

CIG detaljno prikazuje prihode po mesecima, nedeljama, pa čak i satima. Na primer, tokom jednog sata ujutro 28. maja, Star Citizen je prikupio $42,886, dok je dan pre toga, 27. maja, zabeležen prihod od $1.5 miliona. Prošle nedelje, prikupljeno je $10,883,513, a u aprilu $4,753,264. Čini se da je mesec maj bio posebno uspešan nakon lansiranja Alpha 3.23: Adventure Beckons ažuriranja.

Star Citizen je jedan od najkontroverznijih projekata u svetu video igara. Tokom 12 godina od početka kampanje prikupljanja sredstava, projekat je često kritikovan, a neki ga nazivaju prevarom, s obzirom na neizvesnost oko konačnog izlaska igre. Virtuelni svemirski brodovi u igri, koji mogu koštati i hiljade dolara, često su predmet kritika.

Alpha 3.23 je lansirana dva meseca nakon što je CIG najavio da je lansiranje Star Citizen 1.0 verzije na vidiku, više od decenije nakon prve crowdfunding kampanje. Šef CIG-a, Kris Roberts, najavio je da će 2024. godine biti lansirana Alpha 4.0 verzija, te da kompanija radi na ubrzanju implementacije funkcija razvijenih za Squadron 42, zasebnu priču u kojoj glume Mark Hamil i Džilijan Anderson, u stalni univerzum igre.

Iako se sve ovo gradi ka verziji Star Citizen 1.0, za koju Roberts kaže da će predstavljati "komercijalno" izdanje, još uvek nema tačnog datuma ili vremenskog okvira za izlazak igre. CIG je najavio da će kasnije ove godine podeliti plan razvoja.

(Telegraf.rs)