Izdavač najgore ocenjene igre ove godine koristio ChatGPT da napiše izvinjenje gejmerima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva nezavisna izvora potvrdila su za GameTwo da je izvinjenje kompanije napisano uz pomoć ChatGPT-a

Foto: LotR Gollum

Malo je reći da je igra The Lord of The Rings: Gollum jedna od najgorih video igara koje smo u poslednjih nekoliko godina videli u gejming industriji. Nakon negativnih reakcija kako gejmera, tako i kritičara, ova video igra je postala predmet mnogih spekulacija. Šta se desilo i ko je ovom studiju dozvolio da koristi Lord of The Rings franšizu?

Međutim, tu nije kraj, jer prema nedavnim informacijama koje dolaze iz intervjua sa nemačkom gaming platformom GameTwo, tvrdi se da je izvinjenje kompanije Daedalic za ovu katastrofalnu igru napisano pomoću veštačke inteligencije, tačnije programom ChatGPT.

Daedalic je priznao da je finalna verzija igre pružila "nedovoljno zadovoljavajuće iskustvo". Uz obećanje da će raditi na poboljšanjima, kompanija je izrazila duboko žaljenje što igra nije ispunila očekivanja publike.

Dva nezavisna izvora potvrdila su za GameTwo da je izvinjenje kompanije napisano uz pomoć ChatGPT-a. Još šokantnije je otkriće da razvojni tim Daedalic nije bio upoznat s izvinjenjem niti njegovim sadržajem sve do njegovog objavljivanja. Navodno, izdavač Nacon je bio u potpunosti zadužen za ovo.

U trenutku kada je ova informacija objavljena, igra Gollum nosi titulu najlošije ocenjene igre godine na sajtovima Metacritic i OpenCritic. The Guardian je igru opisao kao neuspešan pokušaj da se dočara suština Tolkienove fikcije.

Zanimljivo je da je budžet za razvoj igre iznosio oko 15 miliona evra, što se smatra skromnim iznosom za AAA igru u 2023. godini. Paul Šulce, bivši tehnički direktor u Daedalic-u, komentarisao je ovu situaciju tvrdnjom da tim nije bio opremljen potrebnim sredstvima za rad, uprkos iskustvu koje su imali.

Izvor također navodi da je zbog ograničenog vremena pre lansiranja 2023. godine, Daedalic bio prinuđen da izostavi neke scene i likove. U jednom slučaju, scena u kojoj Gollum prisluškuje razgovor između dva ključna lika je snimljena, ali nikada nije animirana. Umesto toga, korisnicima je prikazano kako Gollum gleda kroz prozor dok se audio snimak razgovora reprodukuje.

S obzirom na sve ove izazove i kompromise, Šulce je zaključio da je nerealno očekivati da dodatno ulaganje novca ili produžetak vremenskog okvira mogu rešiti osnovne probleme igre.

(Telegraf.rs)