Baldur's Gate 3 izaziva paniku među mnogim developerima: Da li će ova igra doneti promene u industriji?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne samo da je igra postala komercijalni hit, već je i podigla standarde kvaliteta. Razvojni studiji su sada pod pritiskom da ispune očekivanja koje je postavio Baldur's Gate 3

Foto: Baldur's Gate 3/Larina Studios

Baldur's Gate 3 je RPG (role-playing game) koji je razvila kompanija Larian Studios. Igra je naišla na izuzetno pozitivne reakcije zbog svog kompleksnog i obimnog narativa, detaljno razrađenih likova i impresivno dizajniranog sveta.

Na premijeri, nova Larian Studios RPG igra sakupila je preko 800.000 igrača, što je deset puta više nego što je izdavač očekivao. Pored očekivanja razvojnog studija, izgleda da se oduševljenje poklapa i sa svima koji su pisali o Baldur’s Gate 3.

Sa 97% ocenom i 100% preporukama, novopredstavljena igra je prevazišla dosadašnjeg šampiona, igru Super Mario Odyssey, koja ima rejting 97% i 98% preporuke.

Uspeh Baldur's Gate 3 izazvao je nemir među drugim zapadnim razvojnim studijima. Ne samo što je igra postala komercijalni hit, već je i podigla standarde kvaliteta. Razvojni studiji su sada pod pritiskom da ispune očekivanja koja su postavljena ovom igrom - očekivanja o potpunosti, bez potrebe za mikrotransakcijama.

Velike gejming kompanije često izbacuju igre koje nisu potpuno završene, i koje se oslanjaju na mikrotransakcije kao način za dodatnu monetizaciju. Ovaj poslovni model je u suprotnosti sa onim što Baldur's Gate 3 predstavlja - kompletnu igru bez dodatnih troškova nakon kupovine.

Igrači su pokazali da cene kvalitet i gotovu igru, a Baldur's Gate 3 je živi dokaz da je takav pristup i dalje održiv i profitabilan. Postavlja se pitanje zašto se industrija ne vrati ovakvom modelu, gde je fokus na kvalitetu i poštovanju igrača, a ne na maksimizaciji profita kroz mikrotransakcije.

Uspeh Baldur's Gate 3 je podigao lestvicu i izazvao paniku među zapadnim developerima, koji su sada pod pritiskom da ispune nova očekivanja igrača.

Da li će ovaj uspeh biti katalizator promene u industriji, ili će velike kompanije nastaviti sa trenutnom praksom, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)