Ruski tinejdžer osuđen na pet godina zatvora zbog "Minecraft terorizma"

Tinejdžer dolazi iz malog sibirskog grada Kanska i osuđen je u četvrtak na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 rubalja (352 evra).

Ruski tinejdžer Nikita Uvarov osuđen je na zatvorsku kaznu jer je u video igrici “Minecraft” planirao da uništi lokalno sedište Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB).

Tinejdžer dolazi iz malog sibirskog grada Kanska i osuđen je u četvrtak na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 rubalja (352 evra).

Vojni sud proglasio je Uvarova krivim za terorizam, prvenstveno za “obuku za vršenje kriminalnih aktivnosti”. Njegov advokat Pavel Čikov je na čelu organizacije Agora, koja zastupa one koji bi mogli da budu žrtve kršenja ljudskih prava.

Agora je u Rusiji klasifikovana kao “strani agent” zbog finansiranja iz inostranstva, pišu mediji, a prenosi Klix.ba.

Prema istrazi, Uvarov je bio jedan od trojice tinejdžera koji su u popularnom “Minecraft”-u izgradili policijske objekte i sedište FSB-a, a onda se dogovorili da te objekte raznesu.

Ruski list Komersant objavio je da su tinejdžeri iskoristili svet igara da pokažu šta bi se dogodilo sa zgradama u slučaju prave eksplozije.

Ovaj tinejdžer je prvobitno uhapšen 2020. godine zajedno sa prijateljima Denisom Mihajlenkom i Bogdanom Andrejevim zbog zločina počinjenih u njihovom rodnom gradu Kansku, uključujući distribuciju letaka i upotrebu pirotehničkih sredstava. Trojac je uhapšen zbog distribucije plakata koji su zahtevali oslobađanje Ataza Migtakova, a jedan od plakata osvanuo je i na zgradi FSB-a.

Nakon hapšenja tinejdžera, policija je pristupila njihovoj onlajn komunikaciji i otkrila planove za izgradnju virtuelnih objekata. Vlasti su takođe otkrile kritike na račun FSB-a i govore o anarhizmu i pirotehnici. Takođe, istražitelji su pronašli planove za uništavanje zgrada u kompjuterskoj igrici “Minecraft”.

Mediji pišu da se tinejdžeri edukuju o proizvodnji eksploziva od 2019. godine i da su vežbali bacanje molotovljevih koktela na napuštenu lokaciju u Kansku.

Druga dvojica oslobođena su krivičnih prijava i izrečene su im uslovne kazne, jer su sarađivali sa istražiteljima, rekao je Čikov.

Video: Zaigrali se u virtuelnoj igri pa postali hit na internetu:Nadamo se da se bolje biju u pravom životu

(Telegraf.rs/Klix.ba)