Vreme ističe za Windows 10: Narednih godinu dana ključno za korisnike ovog operativnog sistema

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: RoSonic / Shutterstock.com

Microsoft je objavio da Windows 10 ima još samo godinu dana zvanične podrške, što znači da će 14. oktobra 2025. prestati sa izdavanjem ažuriranja za ovaj operativni sistem. Za korisnike koji se oslanjaju na Windows 10, to znači da će, iako softver neće odmah prestati da funkcioniše, ostati bez redovnih bezbednosnih ažuriranja, što može otvoriti vrata za ozbiljne pretnje poput virusa i malvera.

Mnogi korisnici su do sada odlagali prelazak na Windows 11 iz više razloga. Neki su zabrinuti zbog potencijalnih problema sa performansama novog sistema. Na primer, trenutna verzija Windows-a 11, 24H2, ima problem sa kešom koji može ostaviti do 8,63 GB nepovratno zauzetog prostora na računaru.

Ovakvi problemi često odbijaju korisnike da pređu na novi operativni sistem, jer žele stabilniji i provereniji softver.

Zbog čega korisnici izbegavaju nadogradnju?

Jedan od glavnih razloga zašto korisnici oklevaju da nadograde jeste neprijatnost koju donosi Windows-ov poslovni model, koji korisnicima prodaje operativni sistem, a zatim ih dodatno "bombarduje" ponudama za Game Pass, OneDrive i druge softverske usluge. Ovaj pristup može biti frustrirajući za korisnike koji jednostavno žele da koriste računar bez stalnih pop-up prozora i dodatnih ponuda.

Još jedna stvar koja izaziva zabrinutost je rast skepticizma prema veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u Windows-u 11, posebno u formi alata kao što su Copilot i Recall. Ovi AI alati unose dodatnu neizvesnost kod korisnika, a mnogi nisu sigurni da li im je takva tehnologija potrebna u svakodnevnom radu na računaru.

Još jedna prepreka za nadogradnju jeste i zahtev da matične ploče podržavaju TPM (Trusted Platform Module), što je mnogima otežalo prelazak na novi sistem. Iako softver poput Rufusa može pomoći u zaobilaženju ovih zahteva, ova komplikacija posebno pogađa kompanije koje imaju veliki broj računara i moraju osigurati kompatibilnost softvera na svim uređajima.

Na kraju, mnogi korisnici su jednostavno vezani za poznat i udoban izgled Windows-a 10. Mnogi smatraju da, dokle god njihov računar radi kako treba, nema potrebe da menjaju operativni sistem koji već funkcioniše pouzdano i bez problema.

(Telegraf.rs)