Novi Windows update ima problem: Isključivanje jedne kontroverzne funkcije pravi haos sa File Explorerom

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Microsoft

Najnovija 24H2 nadogradnja za Windows 11 izazvala je zabrinutost među korisnicima zbog problema sa funkcijom File Explorera. Microsoftova funkcija pod nazivom "Recall", koja koristi veštačku inteligenciju da kreira vremenski sled svih aktivnosti na računaru, izazvala je negodovanje mnogih stručnjaka za privatnost i tehnoloških entuzijasta.

Iako je lansiranje ove funkcije odloženo, nova nadogradnja čini ga neophodnim za pravilno funkcionisanje modernih funkcionalnosti File Explorera.

Tehnički stručnjak i Jutjuber Kris Titas testirao je ovu nadogradnju i otkrio da isključivanje "Recall" funkcije u značajnoj meri utiče na File Explorer. Titas je otkrio da uklanjanje ove funkcije vraća File Explorer na izgled iz Windows 7 verzije, što uključuje uklanjanje tamnog moda i tabova, čime su moderni dodaci praktično onemogućeni

Titasov alat za 'debloat' Windows-a, MicroWin, može da ukloni Recall, ali time dolazi do značajnog pogoršanja u korisničkom interfejsu File Explorera, čineći ga neprepoznatljivim u odnosu na savremene verzije. Rešenje koje je pronašao uključuje isključivanje Recall-a, umesto njegovog potpunog uklanjanja, što donekle rešava problem, ali nije idealno, jer ni nakon restartovanja sistema File Explorer ne ostaje nepromenjen, piše NotebookCheck.

Iako postoji alternativa koja koristi Microsoftov DISM alat za isključivanje ove funkcije bez oštećenja File Explorera, problem ostaje u tome što je ovaj alat previše tehnički za prosečnog korisnika. Ovo ukazuje na sve veći fokus Microsofta na integraciju veštačke inteligencije u operativni sistem, bez obzira na to koliko kontroverzna funkcija bila za određene korisnike.

Izvori navode da je Microsoft ranije najavio da će funkcija Recall biti opcionalna, ali u najnovijoj verziji sistema ona postaje praktično obavezna za one koji žele da koriste savremene funkcionalnosti Windowsa 11. Za sada, ne-tehnički korisnici bi mogli imati poteškoće da uklone ovu funkciju, dok se kompanija očigledno priprema da ove AI mogućnosti postanu standard.

(Telegraf.rs)