MacBook Air od stakla zvuči kao suluda ideja, ali bi mogao da postane stvarnost mnogo ranije nego što mislimo

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Rezeki2031 / Shutterstock.com

Glasine o tome da Apple radi na staklenim uređajima nisu novost, ali novi patent daje uvid u to kako bi MacBook Air napravljen od stakla mogao da funkcioniše u praksi. Apple je nedavno dobio dva nova patenta, uključujući onaj za stakleno kućište za budući MacBook Air sa virtuelnom tastaturom i touchpad-om.

Ovaj koncept je deo šireg trenda koji pokazuje da Apple već godinama razmišlja o upotrebi stakla u dizajnu svojih proizvoda.

Stakleno kućište bi, prema patentu, bilo deo uređaja, a ne samo estetski dodatak. Kućište bi imalo I/O funkcionalnost, što znači da bi površine uređaja omogućavale unos i izlaz podataka, pružajući korisnicima potpuno novu interakciju sa tehnologijom. Ovaj koncept se uklapa u raniji patent za stakleni iMac, što pokazuje da kompanija možda planira novu generaciju luksuznih uređaja.

Luksuz ili praktičnost?

Iako zvuči kao vrhunac luksuza, najveća briga kod ovakvih uređaja je njihova krhkost. Uređaji napravljeni od stakla, bez obzira na naprednu tehnologiju, mogu biti skloni oštećenjima. Čak i sa jačim materijalima poput onih korišćenih za vetrobranska stakla, i dalje postoji realan rizik da bi ovi proizvodi mogli da budu previše delikatni za svakodnevnu upotrebu.

Foto: Apple

Stakleni MacBook Air bi mogao da bude noćna mora za korisnike sa decom ili kućnim ljubimcima, a ni odrasli nisu izuzeti – posebno oni sa motoričkim poteškoćama koji bi lako mogli da oštete tako delikatan uređaj. Iako je ideja o staklenim uređajima privlačna najlojalnijim Apple fanovima, praktičnost ovakvog uređaja ostaje pod znakom pitanja.

Bez sumnje, ovakav proizvod bi bio neverovatno skup, s obzirom na napredne tehnologije i materijale potrebne za njegovu izradu, kao i na preko deceniju istraživanja i razvoja koje bi kompanija želela da nadoknadi. Na kraju, Apple bi mogao da računa na svoju bazu lojalnih kupaca, koji bi se, uprkos visokoj ceni i potencijalnim rizicima, odlučili da kupe ovakav ekskluzivan uređaj.

(Telegraf.rs)