Notepad dobija proveru pravopisa nakon više od 40 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi dodatak provere pravopisa dolazi bez mnogo buke, ali korisnici će odmah primetiti crvene talasaste linije ispod pogrešno napisanih reči

Foto: Microsoft

Nakon više od četiri decenije, Microsoft je tiho dodao proveru pravopisa i automatsku korekciju u Notepad na Windows 11. Ova poboljšanja su prvi put testirana u martu, a sada su dostupna svim korisnicima najnovije verzije Windows-a.

Notepad, koji je prvi put predstavljen 1983. godine, dugo je bio aplikacija sa minimalnim promenama, ali poslednjih godina doživeo je značajne nadogradnje. Sa Windows 10, Notepad je dobio funkcije kao što su pretraga i zamena teksta, zumiranje teksta i brojevi linija. Windows 11 je dodatno unapredio Notepad sa tamnim režimom, automatskim čuvanjem sesija i kartičnim interfejsom za rad sa više datoteka.

Novi dodatak provere pravopisa dolazi bez mnogo buke, ali korisnici će odmah primetiti crvene talasaste linije ispod pogrešno napisanih reči. Ova funkcija je automatski uključena i omogućava korisnicima da lakše uoče i isprave greške.

Korisnici imaju mogućnost prilagođavanja opcija provere pravopisa i automatske korekcije, što uključuje isključivanje provere pravopisa za fajlove sa određenim ekstenzijama. Ova unapređenja dolaze u trenutku kada je Microsoft odlučio da ukine WordPad, sugerišući korisnicima da koriste Notepad ili Word za svoje potrebe obrade teksta.

Dodavanje provere pravopisa u Notepad je značajan korak za Microsoft, s obzirom na to da je ova funkcionalnost ranije bila rezervisana za premium proizvode poput Word-a. Ovaj potez donosi korisnicima više opcija za osnovnu obradu teksta, bez potrebe za dodatnim softverom.

(Telegraf.rs)