Nova verzija Chrome OS-a na PC i Mac računarima

Operativni sistem se može instalirati “u roku od nekoliko minuta”, prema Google-ovom blogu.

Foto: Pixabay.com

Google je najavio rani pristup novoj verziji Chrome OS-a pod nazivom Chrome OS Flex. Nova verzija Chrome OS-a, namenjena za preduzeća i škole, dizajnirana je za rad na starim PC i Mac računarima. Operativni sistem se može instalirati “u roku od nekoliko minuta”, prema Google-ovom blogu.

Google je rekao da će Chrome OS Flex izgledati i raditi gotovo isto kao Chrome OS na Chromebook-u — napravljen je od iste baze koda i prati istu “kadencu puštanja“.

Neke funkcije će možda zavisiti od računara koji koristite.

Ovo neće biti prvi put da se Chrome OS pojavljuje na uređajima sa kojima nije isporučen. Google je nedavno kupio Neverware, koji je ranije prodavao aplikaciju pod nazivom CloudReady koja je korisnicima omogućavala da pretvore stare PC računare u Chrome OS sisteme.

Od te akvizicije, napominje Google, “naporno smo radili na integraciji prednosti CloudReady-ja u novu verziju Chrome OS-a”.

Čini se da je ovo Google-ov prvi korak u tom smeru.

Ako želite i sami da isprobate Chrome OS Flex, možete saznati više na veb lokaciji Chrome Enterprise. Imajte na umu da je ovaj operativni sistem još uvek u early access fazi, tako da možete naići na bagove — ali možete ga pokrenuti direktno sa USB-a.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)