Poznato kada stiže novi Windows, saznajte da li ćete moći da ga koristite na svom kompjuteru

Windowsa 11 će biti dostupan od 5. oktobra i biće besplatan za nadogradnju na odgovarajućim računarima sa Windowsom 10

Printscreen: Twitter/@tomwarren

Microsoft je upravo objavio zvanični datum izlaska novog Windowsa 11. Operativni sistem će biti dostupan od 5. oktobra, i biće besplatan za nadogradnju na odgovarajućim računarima sa Windowsom 10. "Jedanaestica" će se do istog datuma dobijati i na novim računarima koji se prodaju sa predinstaliranim softverom.

Od 5. oktobra će zvanično početi i besplatna nadogradnja, ali će se ona odvijati u fazama. Softver će prvo biti dostupan za nadogradnju na najnovijim računarima, a potom će Windows 11 u neradnim nedeljama i mesecima stizati i na starije mašine, prenosi The Verge.

Korisnici Windowsa 10 će obaveštenje o vremenu ažuriranja dobiti putem Microsoftovog servisa Windows Update. Svi, takođe, mogu da provere da li konfiguracija odgovara Windowsu 11 putem Microsoftove aplikacije PC Health Check.

Inače, Microsoft je već objavio da će hardverski minimum neophodan za pokretanje novog operativnog sistema:

  • Procesor: 64-bita, 1GHz, sa dva ili više jezgara
  • RAM memorija: 4GB
  • Hard/SSD/Interna memorija: 64GB

Treba napomenuti i da neki mogućnosti Windowsa 11 neće biti dostupne od samog početka njegove distribucije, kao što je npr. upotrebe Android aplikacija.

Microsoftov generalni marketing menadžer za Windows Aron Vudmen kaže da se očekije da bi svi računari koji svojim specifikacijama odgovaraju novom operativnom sistemu svoje besplatno ažuriranje na Windows 11 trebalo da dobiju do sredine 2022. godine.

(Telegraf.rs)