Apple u problemima: U ovom državi je iPhone 16 sada zvanično zabranjen

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Indonezija je donela odluku da zabrani prodaju i rad iPhone 16 uređaja na svojoj teritoriji. Ministar industrije Indonezije, Agus Gumivang Kartasasmita, naglasio je da je svaki iPhone 16 koji se koristi u zemlji nelegalan, pozivajući građane da prijave bilo kakvu upotrebu ovog uređaja.

Razlog za ovakvu odluku leži u neispunjenim investicionim obavezama kompanije Apple u ovoj zemlji. Od obećanih 1,71 trilion rupija ulaganja, kompanija je do sada realizovala samo 1,48 trilion rupija, što ostavlja nedostatak od 230 milijardi rupija (oko 14,75 miliona dolara).

Kartasasmita je objasnio da Ministarstvo industrije još uvek nije izdalo dozvole za prodaju iPhone 16 uređaja zbog neispunjenih obaveza Apple-a. "iPhone 16 još uvek ne može da se prodaje u Indoneziji jer produženje TKDN sertifikata nije odobreno, a to zavisi od daljih ulaganja Apple-a," rekao je ministar.

TKDN (Domestic Component Level) sertifikat zahteva da proizvodi sadrže najmanje 40% domaće komponente kako bi mogli biti prodavani na tržištu Indonezije. Apple je obećao da će otvoriti istraživačko-razvojne centre u zemlji, poznate kao Apple Akademije, što je deo procesa za dobijanje ovog sertifikata.

Neuspešan pokušaj pregovora

Ova odluka dolazi uprkos poseti izvršnog direktora kompanije Apple, Tima Kuka, Džakarti u aprilu ove godine, kada je sa predsednikom Džokom Vidodom razgovarao o potencijalnim planovima za proizvodnju u Indoneziji. Kuk je tada izjavio da će kompanija razmotriti mogućnost otvaranja proizvodnih pogona u zemlji.

iPhone 16 je globalno lansiran 20. septembra, ali nije dostupan u Indoneziji, kao ni drugi novi proizvodi kompanije, uključujući iPhone 16 Pro i Apple Watch Series 10. Portparol Ministarstva industrije, Febri Hendri Antoni Arif, potvrdio je da je zahtev za TKDN sertifikat za iPhone 16 još uvek u procesu razmatranja, ali da će zavisiti od ispunjenja investicionih obaveza kompanije Apple.

(Telegraf.rs)