Google najavio potez koji će oduševiti sve vlasnike Android uređaja

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Google je pokrenuo novu inicijativu koja ima za cilj da omogući do 7 godina ažuriranja za veći broj Android telefona. Ovaj plan počinje sa najnovijim Qualcommovim čipom, Snapdragon 8 Elite, koji će prvi podržavati program nazvan "Longevity GRF".

Do sada su samo Google i Samsung nudili dugoročna ažuriranja za svoje uređaje, kao što su Pixel 8 i pojedini Galaxy modeli, koji su dobili obećanje o 7 godina softverske podrške.

Međutim, ova praksa nije bila uobičajena za druge proizvođače, što bi se sada moglo promeniti zahvaljujući novim pravilima.

Kako funkcioniše "Longevity GRF"?

Jedan od glavnih problema u prošlosti bila je ograničena podrška za čipsete – proizvođači čipova često nude softversku podršku samo nekoliko godina. Google je ranije uveo "GRF" (Google Requirements Freeze) kao način da produži podršku na 3 godine bez neophodnih promena softvera proizvođača uređaja. Sada, sa novim "Longevity GRF" programom, proizvođači će moći da koriste istu verziju softvera za čak 7 velikih Android ažuriranja, što ranije nije bilo moguće.

Ipak, iako ovaj program omogućava dužu softversku podršku, proizvođači će morati da osvežavaju Linux kernel na svake 3 godine kako bi se obezbedila adekvatna bezbednost. Preskakanje tih ažuriranja može povećati rizik od sigurnosnih propusta.

Iako je ovaj korak značajan za duže trajanje podrške Android uređaja, postoji mogućnost da neka nova funkcionalnost ne bude dostupna na starijim uređajima. Na primer, opcije poput podešavanja jačine svetla blica u Androidu 13 ili "2G toggle" u Androidu 12 zahtevaju ažuriranje softvera proizvođača, bez obzira na to što je operativni sistem ažuriran.

Za sada, Qualcommov Snapdragon 8 Elite je prvi čipset koji će podržavati "Longevity GRF", ali Google još nije dao zvaničnu izjavu o široj implementaciji ovog programa.

(Telegraf.rs)