Da li se Samsung konačno odlučio koji će čip koristiti u Galaxy S25 seriji?

N. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Samsung/Promo

Kako se bliži januar 2025. godine, sve više informacija nagoveštava da će Samsung Galaxy S25 serija doneti značajnu promenu. Prema najnovijim izveštajima, ovi telefoni će koristiti isključivo Snapdragon čipove, što bi mogao da bude veliki zaokret u Samsungovoj strategiji.

Izveštaji iz Koreje tvrde da će Samsung za Galaxy S25 seriju koristiti samo Snapdragon 8 Gen 4 procesor. Ova odluka dolazi nakon navodnih problema sa proizvodnjom Samsungovih Exynos čipova, koji su imali nizak prinos u drugom kvartalu 2024. godine. Samsung je, prema izveštajima, ulagao velike napore da poboljša proizvodnju Exynos 2500, ali najnovije informacije sugerišu da ti napori nisu bili dovoljni.

Šef mobilne divizije Samsunga, TM Ro, navodno će otputovati na Snapdragon Summit na Havaje kako bi pregovarao o ceni novih čipova. Očekuje se da će prelazak na Snapdragon 8 Gen 4 doneti značajna poboljšanja u performansama. Međutim, ovaj čip bi mogao da bude skuplji od Snapdragon 8 Gen 3, što može uticati na krajnju cenu Galaxy S25 modela, prenosi Android Authority.

Samsungov prelazak na isključivo Snapdragon mogao bi da ima i pozitivne i negativne posledice. Snapdragon čipovi su poznati po boljoj efikasnosti u odnosu na Exynos, a novi Snapdragon 8 Gen 4 najavljuje još bolja rešenja zahvaljujući prilagođenom CPU-u. Ipak, visoki troškovi proizvodnje ovog čipa mogli bi da dovedu do povećanja cena uređaja ili potencijalnog smanjenja nekih funkcija kako bi se održala konkurentna cena.

Za korisnike, ovaj potez može doneti bolje performanse i pouzdanost u svakodnevnoj upotrebi, ali ostaje pitanje da li će Samsung uspeti da balansira između poboljšanja i pristupačnosti.

(Telegraf.rs)