Google je konačno lansirao Android 15 za sve Pixel telefone i tablete: Evo kako da ga isprobate

N. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mojahid Mottakin / Shutterstock.com

Google je zvanično lansirao Android 15, i sada je dostupan za sve korisnike Pixel telefona i tableta. Nakon šest velikih beta verzija, najnoviji operativni sistem donosi niz novih funkcija i poboljšanja. Ažuriranje je sada dostupno za preuzimanje i instalaciju putem aplikacije za podešavanja na vašem Pixel uređaju.

Jedna od najznačajnijih novina je funkcija Private Space, koja omogućava korisnicima da kreiraju zaštićeni prostor unutar uređaja za privatne podatke, kao i detekcija krađe i funkcija offline uređaja, koja pomaže u praćenju uređaja čak i kada nisu povezani na mrežu. Remote Lock je još jedna od korisnih funkcija koja omogućava zaključavanje uređaja na daljinu u slučaju gubitka ili krađe.

Pored bezbednosnih funkcija, Android 15 donosi i nekoliko vizuelnih promena. Interfejs za podešavanje jačine zvuka je redizajniran, a sada podržava i duže nazive aplikacija na ekranu. Uz to, korisnici će imati pristup novim vidžetima i alatima za prilagođavanje, koji su osmišljeni da konkurišu iOS-u. Tu su i poboljšanja koja su posebno namenjena sklopivim uređajima i tabletima, što čini ovaj operativni sistem mnogo fleksibilnijim za različite formate uređaja.

Foto: Tanjug/AP

Kako preuzeti Android 15 na vašem Pixel uređaju?

Instalacija je jednostavna i brza. Potrebno je otvoriti aplikaciju za podešavanja, otići na opciju "Sistem", zatim kliknuti na "Ažuriranje softvera" i pratiti uputstva na ekranu. Veličina ažuriranja može varirati u zavisnosti od uređaja, ažuriranje za Pixel 8 je oko 1.5GB.

Ako imate kompatibilan uređaj, sada je pravo vreme da unapredite svoje iskustvo korišćenja Android-a uz novi Android 15, koji obećava mnoštvo novih funkcija, naročito za korisnike Google Pixel 9 serije.

Android 15 donosi veštačku inteligenciju na novi nivo

Jedan od ključnih elemenata ovog ažuriranja je unapređenje AI funkcionalnosti. Naime, Pixel 9 uređaji, ali i stariji modeli, dobiće nove funkcije veštačke inteligencije, koje su prvi put predstavljene tokom Google I/O konferencije ranije ove godine. Ove funkcije imaju za cilj da olakšaju svakodnevne aktivnosti korisnika, čineći njihove telefone pametnijim i efikasnijim.

S obzirom na veliki broj poboljšanja i noviteta koje donosi, Android 15 obećava potpuno novo iskustvo za korisnike Pixel telefona i tableta.

(Telegraf.rs)