Xiaomi 14T Pro: Savršeni spoj Leica optike i vrhunskih performansi

N. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Marko Jovanović

Xiaomi 14T serija donosi impresivnu kombinaciju performansi, dizajna i, pre svega, fotografskih sposobnosti, a Xiaomi 14T Pro predstavlja vrhunac ove linije.

S fokusom na saradnju sa kompanijom Leica, ovaj uređaj postavlja nove standarde u mobilnoj fotografiji.

Xiaomi 14T serija ostavlja snažan prvi utisak zahvaljujući svom modernom dizajnu. Telefoni dolaze sa 6.67-inčnim CrystalRes AMOLED displejem, koji pruža 1.5K rezoluciju i osvežavanje od 144 Hz.

Ovaj ekran je posebno prilagođen za one koji često gledaju sadržaj na telefonima, sa 100% DCI-P3 spektralnom preciznošću boja i maksimalnim osvetljenjem od 4000 nita, čineći ga odličnim za korišćenje kako u zatvorenom prostoru, tako i napolju, čak i na direktnom suncu.

Foto: Marko Jovanović

Ono što se posebno ističe je osećaj premium kvaliteta pri držanju telefona – zahvaljujući staklenoj zadnjoj strani i aluminijumskom okviru, Xiaomi 14T Pro donosi luksuz koji je obično rezervisan za flagship uređaje. Međutim, dizajn nije samo estetika, već i funkcionalnost. Telefon je ergonomičan i lagan, uprkos svojoj snazi i velikom ekranu.

Performanse

Pod haubom, Xiaomi 14T Pro pokreće MediaTek Dimensity 9300+ čipset, koji je uparen sa do 16 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, čineći ga jednim od najmoćnijih uređaja u svojoj kategoriji. Ovaj procesor donosi AI unapređenja, omogućavajući bržu obradu fotografija, bolje iskustvo u igranju igara i brzo prebacivanje između aplikacija. Što se tiče osnovnog modela, Xiaomi 14T koristi Dimensity 8300 Ultra, koji i dalje pruža vrhunske performanse, ali je usmeren na efikasnost i balans između snage i energetske štedljivosti.

U svakodnevnoj upotrebi, oba uređaja briljiraju. Multitasking je besprekorno gladak, dok je gaming iskustvo gotovo bez mana, zahvaljujući snažnim grafičkim mogućnostima i visokim brzinama osvežavanja ekrana. Takođe, 14T Pro dolazi sa bežičnim punjenjem od 50 W, dok 120 W HyperCharge omogućava punjenje do 100% za samo 19 minuta, što je izvanredan dodatak za one u stalnom pokretu.

Foto: Marko Jovanović

Kamera – najjači adut

Najveći adut Xiaomi 14T Pro je sistem kamera razvijen u saradnji sa Leica-om, i to se odmah vidi. Glavna kamera sa 50 MP i ƒ/1.6 Leica Summilux optikom donosi neverovatnu jasnoću i detalje na fotografijama.

Zahvaljujući mogućnosti da uhvati 32% više svetla, fotografije koje ste uhvatili noću izgledaju jasno, oštro i bogate su detaljima, što je jedan od glavnih aduta ovog telefona.

Funkcija noćnog režima omogućava korisnicima da lako fotografišu pri slabom osvetljenju bez potrebe za dodatnim podešavanjima. Rezultati su fantastični, sa minimalnom šumom i preciznim bojama, što znači da možete snimiti savršene noćne pejzaže ili detalje čak i u najzahtevnijim uslovima.

Pored toga, pet žižnih dužina, koje se kreću od 15 mm do 120 mm, pružaju izuzetnu fleksibilnost – od širokougaonih snimaka pejzaža do zapanjujućih portreta sa bogatim detaljima.

Foto: Marko Jovanović

Kod video snimanja, Cinematic Blur i Rack focus efekti pružaju korisnicima mogućnost da kreiraju filmove sa stilizovanim prelazima između fokusa i zamućenjem pozadine. Takođe, tu je podrška za HDR video zapise u 10-bitnom Rec. 2020 standardu, čime se dodatno ističu detalji u svetlim i tamnim delovima kadra.

Što se tiče osnovnog Xiaomi 14T modela, on takođe ima 50 MP kameru sa ƒ/1.7 otvorom blende, ali nudi nešto skromnije performanse u poređenju sa Pro modelom. Ipak, rezultati su i dalje impresivni za korisnike koji traže moćan, a povoljniji uređaj.

Baterija i autonomija

Xiaomi 14T serija dolazi sa baterijom od 5000 mAh, koja je više nego dovoljna za celodnevnu upotrebu. Xiaomi 14T Pro podržava 67 W HyperCharge, što omogućava brzo punjenje za samo nekoliko minuta, dok Pro model donosi i bežično punjenje, što je prva takva opcija u T seriji. Ova kombinacija snage i brzog punjenja čini da ovi uređaji ostanu funkcionalni tokom čitavog dana, čak i uz zahtevne aktivnosti.

Foto: Marko Jovanović

Xiaomi 14T Pro predstavlja pravi izbor za korisnike koji traže vrhunske fotografske performanse, moćan procesor i brzinu punjenja. Leica Summilux objektiv i napredna optika čine ovaj telefon jednim od najboljih uređaja za mobilnu fotografiju na tržištu. S druge strane, Xiaomi 14T je odličan izbor za one koji žele visok kvalitet, ali po nižoj ceni.

U svakom slučaju, Xiaomi je sa 14T serijom napravio impresivan korak napred, posebno za ljubitelje fotografije, pružajući im alat za kreiranje vizuelnih priča sa vrhunskom tehnologijom.

(Telegraf.rs/PR)