Telegraf u Berlinu: Xiaomi predstavio 14T seriju, stiže nam revolucija noćne fotografije

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: NIkola Momčilović

Xiaomi je na događaju u Berlinu predstavio svoju novu 14T seriju pametnih telefona, potvrđujući svoju posvećenost inovacijama i vrhunskom korisničkom iskustvu. Jedna od ključnih karakteristika serije je unapređena noćna fotografija, omogućena kroz integraciju napredne AI tehnologije i vrhunskih optičkih sistema razvijenih u saradnji sa Leicom.

Za korisnike koji vole da zabeleže trenutke noću ili u slabim svetlosnim uslovima, Xiaomi 14T i 14T Pro predstavljaju pravu revoluciju u mobilnoj fotografiji.

Kamera u Xiaomi 14T seriji donosi potpuno novu dimenziju noćnog snimanja. Opremljena je naprednim AI sistemima koji kombinuju računske tehnike obrade slike sa hardverskim rešenjima kao što je FusionLM tehnologija. Ova funkcija omogućava precizno hvatanje detalja u scenama sa slabim osvetljenjem, dok smanjuje šum i poboljšava kvalitet slike u realnom vremenu.

Foto: Nikola Momčilović

Osim toga, UltraHDR podrška omogućava fantastične boje i dinamički opseg, pružajući fotografije koje su bogate kontrastom i detaljima. U urbanim sredinama ili u prirodi, možete da očekujete odlične fotografije, sa istaknutim bojama i oštrinom.

Xiaomi 14T Pro, koji je perjanica ove serije, opremljen je trostrukim sistemom kamera sa pet različitih fokalnih dužina, što omogućava fleksibilnost u različitim uslovima snimanja. Njegova glavna kamera od 50MP, sa Leica Summilux sočivom, ima veliku ƒ/1.6 blendu i Light Fusion 900 senzor, što obezbeđuje vrhunske slike i u najzahtevnijim svetlosnim uslovima.

Pored brojnih unapređenih mogućnosti, Xiaomi 14T sadrži i Sony’s IMX906. Napredni senzor za slike, kao i kamera sa tri sočiva i četiri fokalne dužine, u rasponu od 15mm do 100mm. Njegova glavna kamera od 50 MP, sa širokom 1.7 blendom i najnovijim optičkim sočivom Leica Summilux, pruža upečatljive boje i izuzetne detalje, čak i pri slabom osvetljenju. 12 MP ultra-široka kamera sa ekvivalentnom žižnom daljinom od 15 mm takođe omogućava oštre i detaljne fotografije pejzaža.

Foto: Nikola Momčilović

Filmski video zapisi

Pored fotografije, Xiaomi 14T serija briljira i u videografiji. Zahvaljujući MasterCinema funkciji, možete da snimate video zapise u 4K rezoluciji pri 30fps, sa podrškom za 10-bitni HDR format. Ovaj režim omogućava izvanredan kvalitet slike sa povećanim dinamičkim opsegom, koji se približava onome što ljudsko oko može da vidi. Sa Cinematic Blur i Rack Focus opcijama, čak i amateri mogu da kreiraju video zapise sa profesionalnim izgledom, naglašavajući važne detalje ili kreirajući umetnički efekat zamućenja.

Uz sve ove inovacije, softverski interfejs donosi jednostavnost i mogućnost detaljne kontrole snimanja, pružajući korisnicima pravi osećaj režiranja.

Multitasking i AI alatke za svakodnevni život

Xiaomi 14T ne briljira samo u oblasti multimedije. Ova serija pametnih telefona dolazi sa unapređenim MediaTek Dimensity procesorima, koji su optimizovani za AI zadatke i aplikacije koje zahtevaju visoke performanse. Xiaomi 14T Pro pokreće moćni Dimensity 9300+ procesor, dok standardni model dolazi sa Dimensity 8300-Ultra, čime su osigurane besprekorne performanse u svakodnevnom radu. Procesori su podržani i grafičkim čipovima nove generacije, pružajući glatko iskustvo u igrama i aplikacijama.

Ova serija se ističe i brojnim AI funkcijama, kao što su AI Translator i AI Notes, koje omogućavaju jednostavnu transkripciju govora u tekst i automatsko prepoznavanje više jezika. To čini uređaje idealnim za poslovnu upotrebu i svakodnevne zadatke, olakšavajući komunikaciju i organizaciju. Takođe, AI alatke poput AI Eraser Pro omogućavaju brzo i lako uklanjanje neželjenih elemenata sa fotografija, dok AI Image Editing inteligentno proširuje slike za još bolje rezultate.

Foto: Nikola Momčilović

Jedna od interesantnih novina je i funkcija Krug za pretragu, koja omogućava pretraživanje bilo kog sadržaja na ekranu bez potrebe za otvaranjem drugih aplikacija. Google Gemini aplikacija je tu da vam pomogne u učenju, pisanju ili planiranju, olakšavajući svakodnevne obaveze.

Dizajn koji ostavlja utisak

Iako su performanse kamere i softverske alatke impresivne, Xiaomi 14T serija ne zaostaje ni po pitanju dizajna. Ovi modeli su izrađeni od vrhunskih materijala, sa IP68 sertifikatom otpornosti na vodu i prašinu, što ih čini pouzdanim saputnicima u svim uslovima. Uz to, minimalistički dizajn sa tankim metalnim okvirom od svega 1.7 mm pruža elegantan izgled i udobno prianjanje. Dostupni su u bojama Titan Gray, Titan Blue i Titan Black, dok Xiaomi 14T dolazi i u atraktivnoj Lemon Green nijansi.

Foto: Nikola Momčilović

Korisničko iskustvo dodatno poboljšavaju AMOLED ekrani visoke rezolucije, sa brzinom osvežavanja od 144Hz, što obezbeđuje fluidno iskustvo pri korišćenju aplikacija i multimedije. CrystalRes displej nudi 1.5K rezoluciju i maksimalnu osvetljenost od čak 4000 nita, čineći ga izuzetnim za upotrebu u svim svetlosnim uslovima, dok tehnologije poput Dolby Vision i HDR10+ poboljšavaju prikaz boja i kontrast.

Brzo punjenje i dugotrajnost baterije

Autonomija baterije je takođe na visokom nivou, sa Xiaomi 14T Pro modelom koji podržava 120W HyperCharge tehnologiju, omogućavajući potpuno punjenje za samo 19 minuta. Standardni Xiaomi 14T dolazi sa 67W HyperCharge, što ga čini pouzdanim i za korisnike sa intenzivnim dnevnim obavezama. Baterija kapaciteta 5000mAh obezbeđuje dugotrajnost bez potrebe za čestim punjenjem.

Xiaomi je osim najnovijih pametnih telefona lansirao i nove Xiaomi Buds 5 bežične slušalice, koje donose poboljšani zvuk i duže trajanje baterije, kao i inovativni preklopni telefon Mix Flip, koji se pridružuje sve popularnijem segmentu fleksibilnih uređaja. Kompanija je takođe predstavila dva nova televizora velikih dijagonala, od 100 i 85 inča, čime dodatno širi svoju ponudu u premium segmentu kućne zabave.

Foto: Nikola Momčilović

Videli smo i novi Xiaomi Watch 2 koji takođe donosi bolje performanse i funkcije.

Foto: Nikola Momčilović

Cena i dostupnost

Xiaomi je najavio da će 14T Pro biti dostupan po početnoj ceni od 104.999 RSD, dok će 14T moći da se nabavi za 76.999 RSD. Oba modela biće u prodaji uz promotivne popuste između 27. septembra i 6. oktobra.

(Telegraf.rs)